IMF'den Türkiye ekonomisi değerlendirmesi: Riskler önemli ölçüde azaldı

IMF, Türkiye için yayımladığı 4. Madde Gözden Geçirme Raporu'nda, ekonomi politikalarındaki dönüşümün kriz risklerini azalttığını ve güveni artırdığını vurguladı.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye için 4. Madde Gözden Geçirme Raporunu yayımladı. James Walsh liderliğindeki IMF heyeti, 29 Mayıs-11 Haziran tarihleri arasında Türkiye’ye ziyarette bulunarak 4. madde istişarelerini gerçekleştirdi.

Raporun öne çıkan noktaları şu şekildedir:

Türkiye'deki ekonomi politikalarındaki dönüşüm, genel politika karışımını sıkılaştırarak kriz risklerini önemli ölçüde azaltmış ve güveni artırmıştır.

IMF yetkilileri, Türk yetkililerin açıkladığı politikalar çerçevesinde, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyümesinin ve enflasyonun bu yıl ve gelecek yıl yavaşlamasını beklemektedir.

Yetkililerin enflasyonla mücadelede benimsemiş olduğu kademeli yaklaşım, büyüme üzerindeki olumsuz etkiyi sınırlamayı hedeflese de bazı aşağı yönlü riskler barındırmaktadır.

Mali politikaya yönelik daha sıkı bir yaklaşım, riskleri azaltacak ve enflasyonu daha hızlı ve sürdürülebilir bir şekilde düşürecektir.

Enflasyonu azaltmak amacıyla daha büyük ve önden yüklemeli bir mali konsolidasyon gereklidir.

Enflasyonun belirgin bir aşağı yönlü eğilim göstermesine ve enflasyon beklentilerinin Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) tahmin aralığına yaklaşmasına kadar sıkı finansal koşullara ihtiyaç duyulacaktır.

Hala yüksek seviyelerde olan enflasyon ataletinin ele alınması önemlidir.

Finansal istikrarın sürdürülmesi, sürekli bir ihtiyatlılık ve ek reformlar gerektirecektir.

Politika çerçevelerinin güçlendirilmesi, KOBİ'lere yönelik engellerin kaldırılması, istihdam piyasasının işleyişinin iyileştirilmesi ve yeşil geçişin hızlandırılması, orta vadede büyümeyi artıracaktır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.