Türkiye, geçen yılın mayıs ayında gerçekleştirilen genel seçimlerin ardından Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı'na atanmasının ardından başlattığı ekonomi politikalarını sürdürüyor. Bu politikaların başında kredilerde sıkılaşma ve yüksek politika faizi uygulaması geliyor. Ekonomi yönetimi, özellikle enflasyonu kontrol altına almayı hedefleyen Orta Vadeli Program'ı hayata geçirmiş durumda.
ORTA VADELİ PROGRAM'I HAYATA GEÇTİ
IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında düzenlenen basın toplantısında, Avrupa bölgesi ekonomilerine ilişkin değerlendirmeler yapıldı.
Türkiye'nin ekonomisiyle ilgili bir soruya cevap veren Kammer, Türkiye'de politika değişikliği yaşandığını ve parasal tarafta ciddi bir sıkılaşma olduğunu, mali tarafta ise artan harcamaları karşılamak için mali konsolidasyon önlemlerinin alındığını belirtti.
Kammer, bu politika değişikliklerinin Türk ekonomisindeki kırılganlıkları azalttığını ifade ederek, dezenflasyon konusunda ise uzun vadeli bir sürecin gerekeceğini vurguladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yaptıkları görüşmeye de değinen Kammer, Şimşek'in reformların uzun vadeli bir program olduğunu ve bu programın uygulanacağını ifade ettiğini aktardı.
Programın, ekonomideki kırılganlıkları daha da azaltmayı, enflasyonu kalıcı bir şekilde düşürmeyi ve yatırımlar için uygun bir ortam yaratmayı hedeflediğini belirten Kammer, böylece ekonomik büyüme modelinde bir değişim ve büyümenin yeniden dengelenmesinin sağlanacağını dile getirdi.
Türkiye'nin yeni bir IMF programına ihtiyaç duyup duymadığı ve bu konuda yetkililerle görüşülüp görüşülmediği sorusuna ise Kammer, öncelikle mevcut reform programını desteklediklerini ve Türkiye'ye ekonomi ekibinin izlediği programı tavsiye ettiklerini belirtti. Kammer, Türkiye'yi desteklemek adına herhangi bir IMF programıyla ilgili görüşme olmadığını ifade etti.