MAHFI EĞILMEZ'DEN IMF'NIN ASGARI ÜCRET ÖNERISINE SERT İTIRAZ
Dünya Bankası (IMF) Türkiye şefi James Walsh, asgari ücret zammına ilişkin yaptığı açıklamada, "Asgari ücret artışında, geçen yıl olduğu gibi enflasyonu ciddi şekilde artıracak bir zam yapılmamalı. Türkiye, düşük gelirli çalışanların gelirlerini artırmak için nakit transferi yapmalı veya sosyal programlar geliştirmeli" ifadelerini kullanmıştı. Bu öneri, ekonomist Prof. Dr. Mahfi Eğilmez'den sert bir eleştiri aldı.
"IMF HEP AYNI ŞEYI SÖYLER AMA DOĞRU DEĞIL"
Eğilmez, IMF'nin asgari ücret artışı konusundaki görüşlerine katılmadığını belirterek, "Kaybedilmiş bir gelir var. 100 liralık satın alma gücü, 50'ye inmiş durumda. Gelecekte 17,5 olacak diye zammı düşük tutmak, kaybolan 50'nin geri kazanılmayacağı anlamına gelir. IMF hep bu şekilde tavsiye verir ama bu doğru bir yaklaşım değil" dedi.
Açıklamalarına devam eden Mahfi Eğilmez, iki farklı görüşün olduğunu vurguladı: "Birincisi, ücret artışının enflasyona neden olduğu, ikincisi ise olmadığı yönünde. Eğer yılbaşında 100 lira olan ücret, yüzde 50 enflasyon nedeniyle 50 lira ilave edilirse bu, enflasyonist bir etki yaratmaz. Ancak, yine de bu durum enflasyonist baskı yaratabilir, çünkü istihdam edilen kişi sayısı artıyor ve yeniden satın alma gücü kazandırıyorsunuz."
Eğilmez, satın alma gücünün geri verilmesi gerektiğini savunarak, "İnsanlara 'satın alma gücünüzü kaybettiniz ama biz enflasyonu düşüreceğiz' diyemezsiniz. Kaybolan satın alma gücünün telafi edilmesi lazım. Eğer diğer ekonomik adımlar atılıyorsa bu zamların kabul edilebilir olması mümkün. Ancak hiçbir şey yapmayıp ücretleri düşük tutarsanız, insanlar haklı olarak isyan eder. Ücretleri artırmamak insanlığa aykırıdır" ifadelerini kullandı.
"EMEĞI KORUMAK LAZIM"
Sosyal devlet anlayışında emeğin zayıf, sermayenin güçlü olduğunu belirten Mahfi Eğilmez, "Emeği korumak zorundasınız. IMF'nin dediği gibi 'asgari ücreti çok artırmayın' demek, doğru bir yaklaşım değil. Bu nedenle IMF’nin bu önerisine kesinlikle katılmıyorum" diyerek sözlerini tamamladı.
Mahfi Eğilmez’in bu açıklamaları, IMF’nin Türkiye’ye yönelik asgari ücret ve ekonomi politikalarına ilişkin tavsiyelerine karşı önemli bir eleştiri olarak dikkat çekiyor.