IMF'ye göre, G20 ekonomileri küresel ekonomiyi büyük ölçüde etkiliyor

IMF'nin gelecek hafta yayımlanacak raporunda, G20'nin gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin küresel ekonomiye etkisi ele alınıyor. Son 20 yılda bu ekonomilerin küresel aktivitenin yüzde 30'unu ve küresel ticaretin dörtte birini oluşturduğu vurgulanıyor.

IMF, gelecek hafta yayımlanacak Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda, gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin küresel ekonomiye etkilerinin değerlendirildiği bölümü öne sürdü.

Raporda, son 20 yılda kaydedilen etkileyici büyümeyle birlikte Türkiye'nin de dahil olduğu G20'nin gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin artık küresel ekonomik aktivitenin ortalama yüzde 30'unu ve küresel ticaretin dörtte birini oluşturduğu belirtiliyor.

Raporda belirtilen bilgilere göre, son 20 yılda G20'nin gelişmekte olan 10 pazarı, sürekli olarak gelişmiş ekonomilere göre daha iyi bir büyüme performansı sergiledi. Bu pazarlar arasında Arjantin, Brezilya, Çin, Hindistan, Endonezya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika ve Türkiye'nin yer aldığı belirtiliyor. Özellikle ticaret ve küresel değer zincirleri sayesinde bu ülkelerin, 2000'den bu yana küresel ekonomiye daha fazla entegre olmaya devam ettiği ifade ediliyor.

Raporda, bu ekonomilerin küresel piyasalarda potansiyel bir etkiye sahip olmalarının yanı sıra küresel değer zincirlerine entegrasyonlarının giderek sistemik bir hale geldiğine dikkat çekiliyor. Bu durum, bu ekonomilerden kaynaklanan herhangi bir şokun veya son 10 yılda yaşanan yapısal yavaşlamaların büyüme üzerinde daha büyük etkilere neden olabileceğini göstermektedir.

IMF raporuna göre, 2000 yılından bu yana G20'nin gelişmekte olan piyasa ekonomilerindeki şokların etkisi artmış ve artık gelişmiş ekonomilerdeki şoklarla benzer boyutlara ulaşmıştır. Raporda belirtilene göre, G20'nin gelişmekte olan piyasa ekonomilerinde yaşanan şoklar, diğer gelişmekte olan piyasalarda üretim değişiminde üç yıl sonra yüzde 10'u, gelişmiş ekonomilerde ise yüzde 5'ini etkilemektedir.

Geleceğe yönelik simülasyonlar ise, G20'nin gelişmekte olan piyasa ekonomilerinde makul bir büyüme ivmesinin orta vadede küresel büyümeyi destekleyebileceğini öne sürmektedir. Bu çerçevede, politika yapıcıların, gelecekte olası daha büyük şoklara karşı tedbir almak ve politika çerçevelerini güçlendirmek için gelişmekte olan piyasalardan gelebilecek risklere karşı dikkatli olmaları gerektiği vurgulanmıştır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.