İmsak nedir? Ne zaman başlar? İşte tüm detaylar

Ramazan ayı öncesinde imsak vakti hakkında araştırmalar artıyor. Ancak, imsak nedir ve ne zaman başlar? Sabah ezanı okunduğunda yeme içme ne zaman durdurulmalıdır? İşte Diyanet'in imsak konusundaki açıklamaları...

İmsak, "kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak" gibi anlamlara gelen bir kelime olarak bilinir. Dinî bir terim olarak, fecr-i sâdıktan iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmayı ifade eder. İmsak, oruca başlama anlamında da kullanılır.

Kur'ân-ı Kerîm'de, oruca başlama ve bitirme zamanı şu şekilde belirtilir: "(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın." (el-Bakara, 2/187).

EN SON NE ZAMAN ?

Takvimlerde gösterilen "imsak", oruca başlama vaktini ifade eder. Ayrıca, imsak vakti gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin sona erdiği ve sabah namazı vaktinin başladığı andır. Ramazan ayında ezân da imsak vaktinin başladığı zaman okunur. Bu nedenle, ezânın başlamasıyla birlikte yeme içmeyi terk etmek gereklidir. Ezân başladığında ağızda bulunan bir lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

Hakim ve savcı atamaları Resmi Gazete'de duyuruldu
Kiracıların yüzde 86'sı resmi zam oranının üzerinde ödeme yapıyor
Kurbanlıklarda düşüş: Fiyatlar belli oldu
Alper Gezeravcı'dan açıklama: "Ay'a erişmeyi planlıyoruz"
2024 Adli tatil ne zaman başlıyor?