Sinirbilimciler, izleyicilerin bir tuvale bakarken beyninin nasıl çalıştığını inceleyen ilginç bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırmacılar, "sürekli dikkat döngüsü" adını verdikleri bir nörolojik fenomen keşfetti. Bu fenomenin, özellikle Johannes Vermeer'in ünlü eseri "İnci Küpeli Kız" ile ilişkili olduğu düşünülüyor.
Analizler, gözlemcilerin bakışlarının önce kızın gözüne, ardından ağzına, ardından inci küpeye ve tekrar göze yöneldiğini ortaya koydu. Bu döngü, bir daire içinde devam ederek izleyicinin dikkatini sürekli olarak esere çekiyor. 17. yüzyıldan kalma bu başyapıt, Lahey’deki Mauritshuis Müzesi’nde sergileniyor.
Neurensics araştırma şirketinden Martin de Munnik, izleyicilerin bu döngü sayesinde esere daha uzun süre odaklandığını belirtiyor. Çalışma sırasında bilim insanları, orijinal tabloya bakıldığında beynin verdiği tepkileri, yeniden üretimle karşılaştırdı. Sonuçlar, orijinal eser karşısında duygusal tepkinin, kopyaya bakıldığında 10 kat daha güçlü olduğunu gösterdi.
Daha önce, İskoçya Ulusal Galerisi uzmanlarının Vincent Van Gogh’un "Köylü Kadının Başı" tablosunun arkasında daha önce bilinmeyen bir otoportre keşfettiği bilinmektedir.