İncirlik'teki nükleer silah endişesi!

Amerikan düşünce kuruluşu Stimson Center'ın, Avrupa'daki B61 atom bombalarıyla ilgili hazırladığı raporda Türkiye ile ilgili dikkat çekici detaylara da yer verildi. B61'lerin ömrünün uzatılması programı ile ilgili siyasetin...

Amerikan düşünce kuruluşu Stimson Center'ın, Avrupa'daki B61 atom bombalarıyla ilgili hazırladığı raporda Türkiye ile ilgili dikkat çekici detaylara da yer verildi. B61'lerin ömrünün uzatılması programı ile ilgili siyasetin ve maliyetlerin mercek altına alındığı raporda, 1990'ların başında Amerikan taktik silahlarının çoğunun Avrupa'dan çekilmesine rağmen Türkiye, Belçika, Almanya, İtalya ve Hollanda'da 180 adet B61'in tutulduğu belirtiliyor.

İncirlik Üssü'nde 50 kadar B61 atom bombasının bulunduğu belirtilen raporda, bunun teröristler ya da diğer düşman güçler tarafından ele geçirilmesi halinde ciddi riskler taşıdığı kaydedilerek, "Türkiye'de uzun süreli bir iç çatışma durumunda ABD'ninİncirlik'teki yaklaşık 50 adet B61 nükleer silahın kontrolünü elde tutup tutamayacağı, yanıtsız kalmış bir sorudur" ifadesine yer verildi. Raporda, Türkiye'deki 15 Temmuzdarbe girişimi sırasında İncirlik'teki enerji bağlantıları kesildiğine, Türk hükümetinin Amerikan uçaklarının iniş-kalkışlarını yasakladığına ve üs komutanının darbe girişimiyle bağlantılı olarak tutuklandığına dikkat çekildi.

"AVRUPA'DA NÜKLEER SİLAHA GEREK YOK"

Raporun yazarlarından Laicie Heeley, İncirlik'in Suriye sınırına yakınlığına işaret ederek, güvenlik açısından 50 Amerikan nükleer silahının burada tutulmaya devam edilmesinin kumar anlamına geldiğini belirterek, bu silahların Avrupa'da kullanım alanı bulunmadığını ve hepsinin geri çekilmesi gerektiğini kaydetti.

Kaynak: DW

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Venedik Turistlerden Giriş Ücretiyle 8 Günde 723.225 Euro Kazandı
Emily in Paris: Moda ve Macera 4. Sezonla Geri Dönüyor!
Rio Grande do Sul'da Şiddetli Yağışlar: Sel Felaketi 39 Kişinin Hayatını Kaybetti
Princeton Öğrencilerinden Filistin'e Destek: Açlık Grevi Gazze'deki Acıya Yanıt
Ateşkes Müzakerelerinde ABD, Hamas'ı Suçladı: Rehinelerin Serbest Bırakılması Belirsizliği Sürüyor