İngiliz Basını Yazdı: İran-İsrail Savaşı Çıkarsa Kim, Kimi Destekleyecek?

Ortadoğu’da tansiyon hızla yükselirken, İngiliz basını olası bir İran-İsrail savaşı durumunda hangi ülkelerin kimin yanında yer alacağını mercek altına aldı. İki ülke arasında yaşanacak savaşta dengeler nasıl değişir işte detaylar...

Ortadoğu'da tansiyon hızla yükseliyor. Dün gece İran, İsrail'i hipersonik balistik füzelerle vurdu. Tel Aviv'e 200 füze fırlatıldığı belirtilirken, İran basını bu saldırıda hedeflerin yüzde 90'ının başarıyla vurulduğunu açıkladı.

TAHRAN: "SADECE ASKERI HEDEFLER VURULDU"

İran, bu saldırının meşru müdafaa kapsamında gerçekleştirildiğini ve yalnızca askeri hedeflerin vurulduğunu savundu. İsrail Başbakanı Netanyahu ise sert bir açıklama yaparak, "İran bunun bedelini ödeyecek" diyerek karşılık verdi.

İNGILIZ MEDYASINDA GENIŞ YANKI BULDU

İran’ın bu saldırısı, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Hamas lideri İsmail Haniye ve Devrim Muhafızları komutanı Abbas Nilfuruşan suikastlarının intikamını almak amacıyla düzenlendi. İngiliz gazetesi Mirror, İran'ın bu misillemesinin bölgedeki gerilimi kaynama noktasına getirdiğini vurguladı.

BÖLGEDEKI İTTIFAKLAR ŞEKILLENIYOR
 

Mirror'a göre, İran’ın saldırıları, İsrail’in Batılı müttefikleri tarafından dikkatle izleniyor. İsrail’in ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği’nin de aralarında bulunduğu ülkelerden hem maddi hem askeri destek aldığı belirtilirken, İran ise Rusya, Çin ve Türkiye gibi güçlü müttefiklerle yakın ilişkiler içinde. Özellikle Rusya ve Çin, İran ile stratejik bağlarını korumaya devam ediyor.

İNGILTERE'DEN İRAN'A YAPTIRIM

İngiltere, İran'a yönelik sert önlemler alıyor. Özellikle İHA üretimini sınırlamayı hedefleyen ticari yaptırımların yanı sıra, İngiliz Dışişleri Bakanı David Lammy, İran ve bölgedeki faaliyetleri yakından izlediklerini belirtti.

RUSYA VE ÇIN'DEN İRAN’A DESTEK

İran, devrim sonrası ABD’nin Ortadoğu’daki etkisini kırmayı hedeflerken, Rusya ve Çin ile güçlü bir ittifak kurdu. Rusya Devlet Başkanı Putin, Batı'nın eleştirilerine kulak asmazken, Çin, enerji anlaşmalarıyla İran’a büyük destek veriyor.

Ortadoğu’daki bu gelişmeler, bölgedeki dengeleri yeniden şekillendirirken, büyük bir çatışmanın fitilini ateşleyebilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.