İngiltere, Afganistan'daki vatandaşları için Taliban'la görüştü

İngiltete Başbakanlığından yapılan açıklamada, İngiltere temsilcisi Katar'a giderek Taliban'ın üst yetkilileriyle görüştü. Görüşme İngiliz vatadanşlarının güvenli bir şekilde Afganistan'dan ayrılabilmesi için gerçekleştirildi.

İngiliz Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan yapılan açıklamaya göre, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Afganistan geçişi özel temsilcisi Simon Gass, Katar'ın başkenti Doha'ya giderek Taliban'ın üst düzey yetkilileri ile İngiliz vatandaşlarının tahliyesi için görüştüğü ifade edildi.

Gass'in görüşmede "İngiliz vatandaşları ve İngiltere'ye çalışan Afganların ülkeden güvenli bir şekilde çıkabilmelerinin öneminin altını çizdiği" belirtildi.

ABD'nin işgali bitirme süreci

29 Şubat 2020'de ABD yönetimi, Katar'ın başkenti Doha'da Taliban ile yaptığı anlaşma kapsamında 1 Mayıs 2021 itibarıyla tüm askerlerini Afganistan'dan çekmeyi taahhüt etmişti.

Ancak 20 Ocak 2021'de ABD Başkanı olarak göreve başlayan Joe Biden, çekilmenin 1 Mayıs tarihine yetişmeyeceğini duyurmuş daha sonra ise 11 Eylül'ün yıl dönümüne kadar çekilmenin tamamlanacağını açıklamıştı.

Başkent Kabil'i kuşatan Taliban, 15 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeyi terk etmesinin ardından kenti çatışmasız şekilde kontrolüne almış ve Batılı ülkeler tahliyelere başlamıştı.

Ancak 170 kişinin öldüğü terör saldırısı sonrası tahliyeler tamamlamamış, çok sayıda Batılı ülke vatandaşı veya bu ülkelere çalışan Afgan dışarı çıkamamıştı.

ABD, 30 Ağustos'ta güçlerinin Afganistan'dan tamamen çekmişti.

ABD Başkanı Joe Biden 30 Ağustos 2021 itibarıyla ABD ordusunun Afganistan'dan tamamen çekilmesine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Biden konuşmasında "Eğer 1 Mayıs'ta ayrılsaydık Taliban hiçbir ABD'li askere saldırmayacaktı. Ya ayrılacaktık ya da çatışmayı büyütecektik. Ben bu sonsuz savaşı uzatamazdım." değerlendirmesinde bulunmuştu.

 

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Güney Afrika'da İnşaat Faciası: 5 İşçi Öldü, 21 Yaralı, 49 İşçi Kayıp
Amsterdam Üniversitesi'nde Filistin'e Destek Gösterilerine Polis Müdahalesi: 125 Gözaltı!
ABD'de Kilisede Papaz Suikast Girişimine Uğradı: Silah Tutukluk Yaptı
Güneybatı Çin'deki Hastanede Silahlı Saldırı: En Az 2 Ölü, 23 Yaralı
Gerilim Tırmanıyor: Rusya'dan İngiltere'ye Yönelik Ateşli Tehditler: Vururuz!