İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın öncülüğündeki hükümet, göçmen kriziyle mücadelede yeni bir adım atmaya hazırlanıyor. Sunak, 4 Temmuz'daki genel seçimleri kazanması durumunda Ruanda'ya göçmen uçuşlarını başlatacağını duyurdu. Ancak bu karar, insan hakları savunucuları tarafından şiddetle eleştiriliyor. Avrupa Konseyi İnsan Hakları Birimi, İngiltere'yi planı iptal etmeye çağırırken, Birleşmiş Milletler de yeniden değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.
İngiltere'nin göçmenleri Ruanda'ya gönderme kararı, insan hakları savunucuları tarafından sert bir şekilde eleştirilirken, Başbakan Rishi Sunak liderliğindeki hükümetin öncelikli gündemi haline geldi.
Başbakan Sunak, 4 Temmuz'da yapılacak olan genel seçimleri kazanması durumunda, göçmen uçuşlarının Ruanda'ya başlayacağını garanti etti.
Sunak, göçmen kriziyle mücadele planının işe yarayacağını ve ülkesi için cesur adımlar atmaya hazır olduklarını ifade etti.
Ayrıca, Avrupa'nın göçmenleri üçüncü bir ülkeye sınır dışı etmenin yasa dışı göçle mücadelede doğru bir yaklaşım olduğunu sonunda anladığını savundu.
GÖÇMEN SORUNUNA CAYDIRICI ÇÖZÜM
Başbakan Sunak, bu sabah gazetecilere yaptığı açıklamada, "Eğer seçilirsem, 5 Temmuz'da Başbakan olarak göreve başladığımda, göçmen uçuşları Ruanda'ya başlayacak ve tekneleri durdurmak için caydırıcı bir çözümü uygulamaya başlamış olacağız. Bu sorunu durdurmanın mümkün olmadığını" söyledi.
Başbakanın açıklamalarına göre, Ruanda'ya ilk uçuşlar temmuz ayında yapılacak seçimlerden sonra gerçekleşecek.
Avrupa Konseyi İnsan Hakları Birimi, tartışmalı göçmen planını iptal etmesi için İngiltere'ye çağrıda bulunmuş, Birleşmiş Milletler ise yasanın yeniden değerlendirilmesini istemişti.