İngiltere Başbakanı Starmer, İsrail'e tüm silah satışlarının askıya alınması talebini reddetti!

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, İsrail'e tüm silah satışlarını askıya alma talebini reddetti. Başbakan, İsrail'e savunma silahlarının satışının devam edeceğini belirtirken, İngiltere'nin kısmi silah ambargosuna ilişkin eleştiriler sürüyor.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, İsrail'e yapılan tüm silah satışlarının askıya alınması talebini reddetti. İngiltere Parlamentosu'ndaki haftalık "Başbakan'a Sorular" oturumunda, Starmer gündemdeki çeşitli konulara açıklık getirdi.

İskoçya Ulusal Partisi (SNP) milletvekili Brendan O'Hara, oturumda Başbakan'a, Gazze'ye daha fazla yardımın girmesine engel olan İsrail hükümetine yönelik çağrılarını hatırlatarak, Starmer’a "Artık sadece seslenmek ve kızgınlık ifade etmekten daha fazlasını yapmanızın zamanı gelmedi mi?" diye sordu. O'Hara ayrıca, "İsrail'e tüm silah ihracatını durdurmanız, yaptırım uygulamanız, yasa dışı yerleşimlerle ticareti sonlandırmanız ve Filistin'i tanımanız gerektiği zamanı geldi mi?" şeklinde bir soru yöneltti.

Starmer, yanıtında İsrail’e, İran’dan gelebilecek saldırılara karşı kendisini savunabilecek silah satışlarının devam edeceğini belirterek, "İsrail'e, kendisini savunma kabiliyetlerini geliştirecek silahların satışına yönelik tutumumuzu net bir şekilde ortaya koymuştum ve bunu sürdüreceğim" dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, 2 Eylül'de yaptığı açıklamada, İsrail’e yapılan 350 silah satış lisansından yaklaşık 30'unun askıya alınacağını duyurmuştu. Ancak bu kısmi silah ambargosuna, İsrail’in F-35 savaş jetlerinin İngiltere menşeli bileşenleri dahil edilmemişti. Bu bileşenlerin, İsrail’in Gazze'yi bombalamak için kullandığı jetlerin yüzde 15’ini oluşturduğu ve İngiltere'nin sağladığı en önemli askeri ekipmanlar arasında yer aldığı belirtiliyor.

İngiltere Savunma Bakanı John Healey, bu kararın İsrail'in genel güvenliği üzerinde önemli bir etki yaratmayacağına dair güvence vererek, İsrail'in güvenliğinin tehlikeye girmeyeceğini vurgulamıştı. Uluslararası insan hakları örgütleri ve sivil toplum kuruluşları ise, İngiltere'nin kısmi silah ambargosunun "yetersiz" ve "geç alınmış" bir karar olduğunu belirterek, silah tedarikinin tamamen durdurulmasını talep ediyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.