İngiltere hükümeti, İnsan Hakları Yasası'ndaki değişiklik teklifi yasalaşırsa AİHM tarafından verilen kararlar gerekli gördüğünde uygulamayabilecek.
Brexit ile Avrupa Birliği'nde ayrılan İngiltere Avrupa Konseyi dahil AB'nin bir çok kurumundaki görev ve yükümlülüklerini yerine getirmeye devam ediyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de bunlardan biri. AİHM'sin İngiltere ile ilgili verdiği son karar ise Londra'da kriz yarattı.
İngiltere hükümetinin yasadışı göçmenleri Ruanda'ya gönderme kararı Strazbourg mahkemesi tarafından son anda engellenmişti. Karar sonrası İngiliz hükümetinden yetkililer planı yine de uygulayacağız dese de aradan günler geçmesine rağmen bu henüz mümkün olmadı.
TEKLİF BUGÜN PARLAMENTOYA SUNULUYOR
Ancak İngiltere hükümeti AİHM'in kriz çıkaran kararı sonrası radikal bir adım atmaya karar verdi. Hükümet İnsan Hakları Yasası'nı değiştirerek gerekli gördüğünde AİHM kararlarını uygulamamak istiyor. Boris Johnson hükümeti, AİHM tarafından verilen kararların gerekli görülmesi halinde uygulanmamasını öngören İnsan Hakları Yasası'ndaki değişiklik teklifini bugün Parlamento'ya sunacak.
BAŞBAKAN YARDIMCISI: YASA AİHM İÇ TÜZÜĞÜNE UYGUN
Başbakan Yardımcısı Dominic Raab, yasada yapılacak değişiklikle İngiltere'de öncelikle İngiliz yasalarının temel alındığını netleştirmek istediklerini söyledi. BBC Türkçe'de yer alan habere göre Raab yasada yapılacak değişiklikle birlikte, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne taraf herhangi bir devlet hakkında geçici tedbir alınabilmesine olanak veren AİHM İçtüzüğü'nün 39'uncu maddesinin, iç hukukta kamu kurumlarını veya yetkililerini bağlamadığının açıkça belirtileceğini kaydetti. Raab bununla birlikte İngiltere'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden ayrılmayacağını açıkladı.
“BU, İNGİLİZ HUKUKU İÇİN GERİYE DOĞRU ATILMIŞ BİR ADIMDIR”
Ülkede tasarıya karşı çıkanlar bir çifte standart yaratıldığını ve hükümete hukuk alanında çok fazla yetki verildiğini söylüyor. Hükümetin ilk olarak Aralık ayında açıkladığı yasa değişikliği teklifi, hukukçular tarafından da 'kafa karıştırıcı ve gereksiz' bulunmuş ve eleştirilmişti. İngiltere Hukuk Cemiyeti Başkanı Stephanie Boyce, İnsan Hakları Yasası'nda yapılması öngörülen değişikliğin ülkede insan hakları ihlallerinin önünü açabileceğini söyledi: "Bu, İngiliz hukuku için geriye doğru atılmış bir adımdır. Yetkililer, bazı hak ihlallerini kabul edilebilir olarak görmeye başlayabilir."
Merkezi Fransa'nın Strasbourg kentinde olan AİHM geçen hafta İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın sığınmacıları sınır dışı ederek Ruanda'ya gönderilmelerini engelleyen bir tedbir kararı almıştı. Karar sonrası İngiltere'den bazı sığınmacıları Ruanda'ya götürecek uçuş iptal edilmişti.