İngiltere, İsrail'e Silah Satışlarını Askıya Aldı

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, ülkesinin İsrail'e bazı silah satışlarını askıya alacağını açıkladı. Olay, uluslararası insancıl hukukun ihlal riski nedeniyle gündeme geldi. İsrail yönetimi ise bu karardan hayal kırıklığı duyduğunu belirtti, İngiltere'nin adımını eleştirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, ülkesinin İsrail'e bazı silah satışlarını askıya alacağını duyurdu. Lammy, İngiltere Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, İngiltere'nin silah ihracat lisanslarının "uluslararası insancıl hukukun ciddi şekilde ihlal edilmesi veya ihlal edilmesinin kolaylaştırılması için kullanılabileceğine dair açık bir risk" bulunduğunu belirten bir inceleme sonrasında bu kararı aldıklarını ifade etti.

Bakan, toplamda 350 lisansın ortalama 30'unun askıya alınacağını söyledi ve bu tür bir çatışma durumunda ihracat lisanslarını gözden geçirmenin hükümetin yasal bir görevi olduğunu vurguladı. Lammy, bu kararın genel bir yasak ya da silah ambargosu olmadığını da belirtti.

İsrail'in uluslararası insancıl hukuku ihlal edip etmediği konusunda hakemlik yapmadıklarını ve yapamayacaklarını ifade eden Lammy, "Bu ileriye dönük bir değerlendirmedir; masumiyet ya da suçluluk tespiti değildir. Yetkili mahkemelerin gelecekte yapacağı herhangi bir değerlendirmeyi etkilemez" dedi.

İsrail'in Gazze'ye yönelik 7 Ekim 2023'ten bu yana sürdürdüğü saldırılar ve savaş suçları işlediği yönündeki uyarılara rağmen, İngiltere'nin bu ülkeye silah satan şirketlere verdiği ihracat lisanslarını sonlandırmaması, hem kamuoyunda hem de uluslararası arenada eleştirilere neden olmuştu. İnsan hakları örgütleri ve bağımsız kuruluşlar, İngiltere'yi "İsrail'in savaş suçlarına ortak olmakla" suçlamıştı.

İngiltere İş ve Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'e 100'den fazla silah, askeri teçhizat ve diğer kontrollü ürünlerin satışı için ihracat lisansları onaylandı. Mayıs itibarıyla, "varış noktasının İsrail olduğu belirtilen" mevcut silah ve askeri teçhizat ihraç lisanslarının sayısı 345 oldu.

İsrail yönetimi, İngiltere'nin silah satışlarını askıya alma kararından "hayal kırıklığı" duyduğunu açıkladı. İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Bakan Yisrael Katz, bu kararın Hamas ve İran'daki destekçilerine sorunlu bir mesaj gönderdiğini savundu. Katz, İngiltere’nin son dönemdeki kararlarının İsrail’i hayal kırıklığına uğrattığını belirtti.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise X hesabından yaptığı paylaşımda, İngiltere'nin silah ihracat lisanslarına getirdiği kısıtlamalardan "büyük üzüntü" duyduğunu ifade ederek, bu kararın İsrail’in "yedi farklı cephede savaştığı" bir döneme denk geldiğini öne sürdü.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.