Londra'daki müzelerde, yaklaşık 1700 eserin çalındığı ya da kaybolduğu haberleri gündemi sarsıyor. British Museum'da bulunan ortalama 2 bin eserin kayıp, çalıntı veya zarar görmüş olması, diğer kamu kaynaklı müzelerin durumuna odaklanılmasına yol açtı.
BİLGİ EDİNME YASASI VE KAYIP ESERLER
Müzeler, Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde envanterlerinde tespit edilemeyen eserlerin sayısını açıkladı. Toplamda 1700'e yakın eserin kayıp olduğu belirlendi. Ulusal Portre Galerisi'nin açıklamasına göre, bu eserler arasında tarihî öneme sahip birçok parça bulunuyor. Galeri ve müzeler, kaybolan eserlerin içeriğine dair detayları paylaştı. Özellikle Victoria ve Albert Müzesi, envanterindeki 180 kayıp eserin çeşitliliğine dikkat çekti. Ancak müze sözcüsü, kaybolan eserlerin çalıntı olmadığını vurgulayarak, katalog güncellemeleri eksik olduğunda bu durumların ortaya çıkabileceğini belirtti.
SADDAM HÜSEYİN'E AİT ESERLER DE KAYIP
Greenwich Kraliyet Müzeleri'nde bulunan 245 eserin akıbeti belirsizliğini koruyor. Müzeden yapılan açıklamada, teleskoplar, gülle, haritalar, pusulalar, bir azimut halkası ve bir yasa gibi önemli eserlerin kayıp olduğu ifade edildi. Müze yetkilileri, kayıpların bilgisayar sistemlerindeki hatalar ve yanlış bilgi girişleriyle olabileceğini belirtti. Ayrıca, 2008'den bu yana kayıp olduğu düşünülen 560 eserin tespit edildiği açıklandı. Öte yandan, Doğa Tarihi Müzesi'nde de çok sayıda fosilin kayıp olduğu bildirildi. Bununla birlikte, koleksiyondaki kayıpların bir kısmının yanlış koruma uygulamalarından kaynaklandığı vurgulandı.
BİLİM, ASKERİ VE İMPARATORLUK SAVAŞ MÜZELERİNDE KAYIPLAR
Londra'daki Bilim Müzesi ve Kraliyet Askeri Müzesi de kayıp eserlerin arasında olduğunu duyurdu. Bilim Müzesi, bazı makine modellerinin kayıp olduğunu belirtirken, Kraliyet Askeri Müzesi'nde bazı zırh ve süngülerin yerinin bilinmediğini açıkladı. İmparatorluk Savaş Müzesi, Saddam Hüseyin'e ait fotoğrafların bulunduğu bir takvim, kamuflaj çizimleri ve İngiliz komutanlara ait notların da aralarında bulunduğu 550 eserin kayıp olduğunu açıkladı. Ancak bu eserlerin maddi değerinin düşük ve seri üretimde bulunduğu belirtildi.
ESERLER EBAY'DE SATIŞA ÇIKARILDI
British Museum'un 16 Ağustos 2023 tarihli açıklamasında, müze depolarındaki çok sayıda tarihi eserin çalındığı, kaybolduğu veya zarar gördüğü duyuruldu. Sergi amaçlı değil, akademik araştırma amaçlı müzede bulundurulan eserlerden sorumlu bir kişinin işten çıkarıldığı belirtildi. Kayıplardan sorumlu kişinin, Akdeniz kültürleri, Helenistik dönem heykelleri ve eserleri alanında çalışan küratör Peter Higgs olduğu, kayıp eser sayısının ise yaklaşık 2 bin olduğu İngiliz medyasında yer aldı. Bazı eserlerin yıllardır alışveriş sitesi eBay'de alıcı beklediği ortaya çıktı. Satışa çıkarılan eserlerin müze kataloglarında fotoğrafı olmayan eserler olduğu belirtildi. Arkeolog Dorothy Lobel King de "Hangi eserlerin müzede olmadığını söylemek çok zor. Müze 2 yıldır kayıpları kabul etmiyor ama sadece bu yıl içinde akademik araştırma için görmeyi talep ettiğim kabartmaların hiçbirini göremedim." dedi. Çalıntı haberlerinin ortaya çıkmasıyla birlikte, Türkiye dahil müzede eserleri bulunan ülkeler, bu eserlerin durumunu öğrenmek ve iade sürecini başlatmak için adımlar attı.