İngiltere'de Aşırı Sağcı Şiddet Nedeniyle Özel Polis Gücü Kuruldu

İngiltere'de aşırı sağcı eylemler sonrası özel eğitimli polislerden oluşan bir "daimi ordu" kuruldu. 378 kişi gözaltına alınırken, Başbakan Keir Starmer, camilere ve Müslüman topluluklarına yönelik saldırıların hoşgörülmeyeceğini açıkladı.

İngiltere'de aşırı sağcıların ön planda olduğu sokak eylemleri ve şiddet vakaları sonrası özel bir "daimi ordu" kuruldu. Geçen hafta, üç kız çocuğunun öldürüldüğü bıçaklı saldırının ardından yaşanan göç karşıtı protesto ve şiddet olaylarıyla bağlantılı olarak şu ana dek 378 kişi gözaltına alındı. Ulusal Polis Müdürleri Konseyi (NPCC) Başkanı Gavin Stephens, vakalara karışanların kimliklerinin tespit edilmesiyle gözaltı sayısının artmasını beklediklerini belirtti ve çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

29 Temmuz'da İngiltere'nin kuzeybatısındaki Southport kasabasındaki bir dans kursunda gerçekleştirilen bıçaklı saldırının failinin Müslüman bir mülteci olduğuna dair sosyal medyada yayımlanan asılsız paylaşımların ardından birçok şehirde eylemler yaşandı. Bu eylemlerde polise tuğla ve yanıcı maddelerle saldırıldı, birçok dükkan ve otomobil ateşe verildi, evlerin camları kırıldı. Aşırı sağcı isimlerin söylemleriyle alevlenen olaylarda Asyalılara ait işletmelere ve camilere saldırılar düzenlendi, mültecilerin kaldığı iki otel de hedef alındı.

Başbakan Keir Starmer, bu olaylarla ilgili bakanlar ve emniyet müdürleriyle olağanüstü bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından yaptığı açıklamada, şiddet yaşanan bölgelere özel eğitimli polislerden oluşan bir "daimi ordu" konuşlandırıldığını ve bu birimin göreve hazır olduğunu belirtti. Starmer, ülkedeki "kargaşayı" sona erdirmeye odaklandıklarını, camilere ve Müslüman topluluklarına yönelik saldırıları hoşgörmeyeceklerini ifade etti. Ayrıca, "Bu ülkede insanların güvende olma hakkı var, ama Müslüman toplulukların hedef alındığını, camilere saldırıldığını gördük" dedi. Starmer, diğer azınlık gruplarına yönelik ırkçı söylemler ve polise yönelik şiddete de değinerek, olayların "aşırı sağcı haydutluk" olarak nitelendirileceğini belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.