İngiltere'den IŞİD'e yardım edenler raporu!

Middle East Eye’da yer alan habere göre İngiltere Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, kanıtların Dışişleri Komisyonuna teslim edildiği belirtilirken, kanıtların kesinliği konusunda kuşku olmadığını vurgulandı,...

Middle East Eye’da yer alan habere göre İngiltere Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, kanıtların Dışişleri Komisyonuna teslim edildiği belirtilirken, kanıtların kesinliği konusunda kuşku olmadığını vurgulandı, “Körfez ülkelerinden IŞİD’e ekonomik bağış yapıldığına dair tarihi kanıtlar var. Dahası, bu bağışların yasal olmayan Kayıtdışı Değer Transfer Sistemleri (IVTS) ile  yapıldığı anlaşılmıştır'' denildi. 

IVTS  transfer yöntemleri, uluslararası para transferi yapılırken bireyler hakkında fazla bilgi talep etmiyor. Böylelikle para transferini yapan kişiler kimliklerini saklı tutabiliyorlar. 

İddia, ilk olarak Eylül 2014’te İŞID yetkilisinin bir Körfez ülkesinden yollanan 2 milyon doları alması ile ABD Hazine Bakanlığı tarafından onaylanınca gündeme geldi. 

Öte yandan İngiltere Savunma Bakanlığı yapılan bağışların, örgütün petrol gelirinin yanında “ufak bir meblağ'' olarak kaldığının da altını çiziyor. 

''YAKIN DOSTLARI’N YANITLAMASI GEREKEN SORULAR

Meclis Dışişleri Komisyonu ise, bağışların hangi yollarla IŞİD’in eline geçtiğini tartışırken “İngiltere yakın dostlarına zor sorular sormaya hazır olmalı'' yorumunda bulundu. 

Raporun odak noktasını örgüte aktarılan bağışlar oluştururken; IŞİD’in hareket alanının düşen petrol fiyatları ve hava saldırıları tarafından kıstlandığına da değiniliyor. Savunma Bakanlığı, hiçbir hükümetin direk olarak IŞİD’e destek vermediğini hatta Türkiye, Suudi Arabistan Kuveyt ve Katar’ın  IŞİD’e karşı kurulan kolaisyonda önemli rol oynadığını savunurken; Dışişleri ofisindeki yetkililer “Bazı hükümetlerin kendi vatandaşlarının IŞİD’e yaptıkları bağışı engellemek konusunda başarısız oldukları'' yorumunda bulundular. 

İngiltere Parlamentosu Dışişleri Komisyonu Üyesi Dan Chugg’a göre, her ne kadar Körfez hükümetlerinin ya da AKP Hükümeti’nin IŞİD’i finansal olarak desteklediğine karşı “kesin kanıt olmasa da'', bu ülkelerin IŞİD’e karşı savaşta gerçekten yardımcı bir rol üstlenmediklerini söyledi. 

Raporda, bu ülkelerin IŞİD’e para akışını durdurabilecek yasal ve kurumsal altyapıları olmasına rağmen, tedbir almakta yavaş davrandıkları belirtiliyor.

Kaynak: Evrensel

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Sadık Khan, Londra Belediye Başkanlığına üçüncü kez seçildi
Hamas, Gazze'de savaşı sona erdirmeyen bir ateşkesi kabul etmeyeceklerini duyurdu
"İsrail'in barışı reddeden tutumu tüm bölgeyi benzeri görülmemiş tehditlere sürükleyebilir"
Hamas'tan açıklama: "Savaşı sona erdirmeyen ateşkes teklifini kabul etmeyeceğiz"
İsveç'te Eurovision Öncesi İsrail Boykotu: Malmö'de Protestolar ve Güvenlik Endişeleri