İnşaat Mühendisleri Odası temsilcisi Ökkeş Buğra Dalkıran uyardı: Yıkmayın, güçlendirin

Dalkıran depremin 1. ayında uyarılarda bulunmuş oldu. Orta hasarlı binaların 2018 yönetmeliğine nazaran güçlendirilebileceğini vurgulayan Dalkıran “Bu binaların yok sayılıp heba edilmesi ülkeyi büyük zararlara uğratacaktır” dedi

Türkiye’yi yasa boğan Kahramanmaraş depremlerinin üstünden 1 ay geçti. Kahramanmaraş’ta yaşayan pek oldukça yurttaşın binalarının güvenliğine ilişkin endişesi sürüyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kent merkezinde binlerce binanın acil yıkılması icap ettiğini, yüzlerce binanın da orta hasarlı bulunduğunu deklare etti. Halktv.com.tr’nin sorularını yanıtlayan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Kahramanmaraş Temsilcisi Ökkeş Buğra Dalkıran, on binlerce orta hasarlı binanın 2018 zelzele yönetmeliğine nazaran güçlendirilebileceğini belirterek “Bu binaların yok sayılıp heba edilmesi ülkeyi büyük zararlara uğratacaktır” dedi. Dalkıran, iktidar temsilcilerinin zelzele bölgesinde 1 yıla yeni binalar yapmış olup bitireceğine yönelik açıklamalarına ilişkin ise “Yeni binaların taze betonlarına başlanması oldukça doğru bir hamle değil. Günlük artçılar devam ediyor. İl genelinde 80 bin konut ihtiyacı göz önünde bulundurulduğunda 1 yılda tamamının yapılması neredeyse imkansız” diye konuştu.

Türkiye 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli art arda gerçekleşen depremlerle sarsıldı. On binlerce insan yıkıntı altında can verdi. On binlerce bina yıkıldı, hasar aldı. Depremin 1. ayında Kahramanmaraş’ta yaşayan yurttaşların bina güvenliğine ilişkin endişesi ve korkusu sürüyor. İMO Kahramanmaraş Temsilcisi Ökkeş Buğra Dalkıran’ın sürece ilişkin sorularımıza verdiği yanıtlar şu şekilde:

‘Hatalı tespitler de var’

- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bölgede hasarlı binalara yönelik tespit çalışmalarını iyi mi değerlendiriyorsunuz?

Bakanlık koordinesinde tespitler hemen hemen devam ediyor. Bina sayısının fazla olması, ev sahiplerinin birçoğunun binada bulunmaması benzer biçimde sebeplerden dolayı gecikmeler yaşandı. 31 Mart evveliyatına kadar girilemeyen evlerin neticelenmesi için valilik önceki gün itibariyle yerelde muhtarla uyarılarda bulunulmuş oldu. Bir oldukça hasar tespitinde itiraz süreçleri yaşanması oldukça düzgüsel şundan dolayı bu tespitlerin yapılması için kafi vakit verilemedi sahaya. Hasar tespitini icra eden mühendislerin yetkin olmamasından dolayı hatalı tespitler de var doğal olarak.

- Depremden sonrasında binaların durumu detaylı incelendi mi?

Orta hasarlı binaların yıkılacağı ile ilgili açıklamalar var. Bunların 2018 zelzele yönetmeliğinde iyi mi güçlendirilebileceği ile ilgili kısımlar mevcut eğer ki bu şekilde bir sonucu uygulayıp tüm orta hasarlıları yıkalım denilirse on binlerce konut maliyeti oldukça büyük bir bütçedir. Bu binaların yok sayılıp heba edilmesi ülkeyi büyük zararlara uğratacak.

‘Yeni bir afette aynı şeyleri konuşuruz’

- Deprem bölgesinde yeni binaların 1 yıl içinde yapılacağına yönelik açıklamaları iyi mi değerlendiriyorsunuz?

Yeni binaların taze betonlarına başlanması oldukça doğru bir hamle değildir. Günlük artçılar halen devam ediyor. Kaldı ki yıkıntı emekleri şu anki günlük hıza bakıldığında yıl sonuna kadar süreceği görülmekte. İl genelinde 80 bin konut ihtiyacı göz önünde bulundurulduğunda 1 yılda tamamının yapılması neredeyse olanaksız. Eğer ki uydu kentlerin yerine şehrin yüksek kısımlarında, nispeten zemin özellikleri kabul edilebilir değerlere haiz müstakil ve oldukça eski konutların bulunmuş olduğu mahallelerde, bayındır ve kentsel dönüşüm emekleri yapılmaz ise bundan en geç 20 yıl sonrasında bu uydu kentlerle kent merkezi birleşecek ve gene bir afette aynı şeyleri konuşmak zorunda kalacağız.

(Hazal Ocak)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.