İnşaat raporu yayınlandı: detaylar dikkat çekti!

Türkiye'nin inşaat malzemesi sanayi üretimi, ocak ayında %3,3 arttı. İMSAD'ın raporuna göre, seçimlerin ardından kentsel dönüşüm faaliyetlerinin inşaat sektörüne %1,5 büyüme katkısı sağlaması bekleniyor.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından yayımlanan Mart ayı Aylık Sektör Raporu sonuçları açıklandı.

Rapora göre, inşaat malzemesi sanayisinde ocak ayında üretim %3,3 arttı. Bu artış, 10 alt sektörde görülürken, 12 alt sektörde üretimde azalma yaşandı. Geçen yılın verilerine göre, inşaat malzemesi sanayi üretimi %5,7 artış gösterdi. Bu yükselişte, inşaat sektörünün %7,8 büyümesi gibi çeşitli faktörler etkili oldu.

122 BİN KONUT TAMAMLANACAK

Yerel seçim öncesi kentsel dönüşüm, güçlendirme çalışmaları ve afetlere hazırlık gibi vaatlerin öne çıktığı dönemde, kentsel dönüşüm faaliyetlerinin hızlanmasıyla inşaat sektörüne 2024'te %1,5 büyüme katkısı sağlanması bekleniyor. Deprem bölgesinde konut dışı binalar, kamu binaları ve sosyal donatı inşaatları devam ederken, mart sonuna kadar bölgede 78 bin konutun inşaatı tamamlandı. Yıl sonuna kadar ise 122 bin konutun daha inşaatının tamamlanması hedefleniyor.

Kamu yatırımlarındaki sınırlı büyüme rağmen, devam eden ve yeni başlayacak öncelikli projelerle kamu inşaat faaliyetlerinin inşaat sektörünün büyümesine %1 katkı sağlaması bekleniyor. Öte yandan, 2024'te özel sektörün konut ve konut dışı inşaat faaliyetlerinde sınırlı bir büyüme öngörülüyor, bu durum sıkılaşma politikaları ve yüksek faizler ve maliyetlerden kaynaklanıyor.

İnşaat sektöründe istihdam seviyesinin arttığı da raporda belirtiliyor. 2023 yılının ikinci yarısında 1,78 milyon kişiye kadar yükselen ve son çeyrekte yüksek seviyesini koruyan istihdam, mevsimsellik nedeniyle Ocak 2024'te bir düşüş yaşadı. Ancak, bu düşüşe rağmen istihdam seviyesi, 2023 ve 2022'nin ocak aylarının üzerinde seyretti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Kamuda tasarruf tedbirleri genelgesi Resmi Gazete'de
Tarım arazisi uyarısı: Hobi bahçesi olarak almayın!
Uzmanı uyardı: Gram altın alıp satacaklar dikkat!
Sermaye Piyasası Kurulu iki şirketin halka arzını kabul etti
New York Borsası günü düşüş ile kapattı