Türkiye'deki inşaat sektörü, 6 Şubat 2023'te yaşanan deprem felaketinin ardından daha yoğun bir döneme girdi. Bu süreçte, inşaat projelerinde çalışacak nitelikli işçi bulma sorunları yaşanmaya başlandı.
YÜKSELEN MAAŞLARA RAĞMEN ELEMAN BULUNAMIYOR
Deprem bölgesi ve diğer bölgelerdeki inşaatlarda çalışacak işçilerin maaşları aylık 70 bin ile 150 bin lira arasında değişse de sektör temsilcileri eleman bulmakta zorlandıklarını dile getiriyorlar. Özellikle kalıpçı, kule vinç operatörü, elektrikçi, su tesisatçısı, sıvacı ve boyacı gibi mesleklerde usta-çırak ilişkisinin azalması, bu sıkıntıyı daha da derinleştiriyor.
ARA ELEMAN EKSİKLİĞİ EKONOMİYİ ZORLUYOR
Müteahhit Savaş Yükselyalçın, ara eleman eksikliğinin inşaat maliyetlerini artırdığını belirterek, eğitim sistemindeki odaklanmanın daha çok beyaz yaka mesleklerine yönelmesi nedeniyle teknik ara eleman bulmanın zorlaştığını söyledi. Yükselyalçın, bu sorunun kısa vadede çözülmesi için Filipinler, Hindistan ve Afrika'dan geçici işçi getirilmesi gerektiğini savundu.
MESLEK LİSELERİNE YÖNLENDİRME ÖNERİSİ
Ailelerin çocuklarını meslek liselerine yönlendirmesi gerektiğini vurgulayan Yükselyalçın, bazı inşaat işçilerinin maaşlarının mühendis, doktor ve savcılardan bile yüksek olduğunu ifade etti. Bu nedenle, geleneksel usta-çırak ilişkisinin yeniden canlandırılması gerektiğini belirtti.
YURTDIŞINDAKİ İNŞAAT YATIRIMLARINDA ARTIŞ
Bu süreçte, yurtdışındaki inşaat yatırımlarında da beş kat artış yaşandığı kaydedildi. Sektör temsilcileri, uluslararası pazarlarda da benzer iş gücü sorunlarıyla karşılaştıklarını ifade ediyorlar.