Japonya’nın Akita vilayetinde yaşanan ayı saldırısı, ayılarla insanlar arasında giderek sıklaşan tehlikeli karşılaşmaların son örneği oldu. Bir süpermarket çalışanı, sabah mesaisine başlarken marketin içine giren dev bir ayıyla karşılaştı. Ayının saldırısına uğrayan çalışan yaralanırken, hayvan üç gün boyunca markette gizlendi. Nihayet bir tuzak yardımıyla yakalanarak öldürülen ayı, halk arasında tedirginliğin artmasına neden oldu.
AYILAR NEDEN ŞEHİRLERE İNİYOR?
Doğal yaşam alanlarının daralması ve gıda bulma güçlüğü, ayıları yerleşim bölgelerine yöneltiyor. Özellikle kuzey Japonya’da meşe palamudu gibi temel besin kaynaklarının azalması, ayıların kasaba ve şehirlere inmesine yol açıyor. Uzmanlar, bu gıda kıtlığını iklim krizine bağlıyor. Ayrıca, kırsal bölgelerde nüfusun azalması ve terk edilen tarım arazilerinin artması da ayıların yeni yaşam alanları arayışını tetikliyor.
Son bir yılda Japonya’da 219 ciddi ayı saldırısı kaydedilirken, bunlardan 6’sı ölümle sonuçlandı. Aynı dönemde 9 binden fazla siyah ve kahverengi ayı itlaf edildi.
HÜKÜMET YASAL DÜZENLEMEYE GİDİYOR
Artan tehdit karşısında Japon hükümeti, av yasalarını gevşetmeye hazırlanıyor. 2025 yılında yürürlüğe girmesi beklenen düzenlemelerle yerleşim alanlarında görülen ayılara karşı avcıların müdahalesi kolaylaştırılacak. Artık avcılar, nüfus yoğun bölgelerde bir polis memurundan izin almadan "acil durum atışı" yapabilecek.
AVCILIK ZORLAŞIYOR, AYI NÜFUSU ARTIYOR
Japonya’da avcılık yapmak giderek azalan bir meslek haline geldi. 1975’te 500 binden fazla avlanma ruhsatı verilmişken, bu sayı 2020’de 218.500’e düştü. Genç neslin avcılığa olan ilgisizliği, yüksek mühimmat maliyetleri ve katı silah yasaları bu düşüşte etkili.
Bu arada, Japonya’daki Asya kara ayısı nüfusu hızla artıyor. 2012 yılında yaklaşık 15 bin olarak tahmin edilen ayı sayısı, bugün 44 bine ulaşmış durumda. Bu artış, insan-ayı karşılaşmalarını daha da yaygın hale getiriyor.
ÇÖZÜM ARAYIŞI DEVAM EDİYOR
Akita’daki saldırıların ardından halkın güvenliği ve doğanın korunması arasındaki dengeyi sağlamak daha da önemli hale geldi. Japon halkı, ayılarla insanların barış içinde yaşayabileceği bir çözüm arayışında. Ancak bu dengeyi kurmak, hassas bir yönetim süreci gerektiriyor.
Hükümetin atacağı adımlar ve alınacak yeni önlemler, bu sorun karşısında nasıl bir çözüm getirileceğini gösterecek.