İnsan yaratıcılığı ile değer katılacak: Yapay zeka projeleri yolda!

SEGM tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, Yapay Zekâ ve İnsan Kaynakları Yönetimi alanında yakın gelecekte beklenen gelişmeleri inceledi. Araştırma sonuçlarına göre, risk altındaki meslekler ve geleceğin meslekleri belirlendi.

Gelişen teknoloji, yapay zekânın etkisiyle iş dünyasında gerçekleşen dönüşümü beraberinde getirerek iş yapış biçimlerini değiştirmekte. Yapay zekâ, birçok alanda insanı tamamlayıcı özellikleri ile bilinirken, iş süreçlerini iyileştirirken aynı zamanda insan faktörünün önemini azaltma riski de ortaya çıkmakta.

Sürdürülebilir Eğitim, Gelişim ve Mükemmellik Derneği (SEGM) Yönetim Kurulu Başkanı Çağlar Çabuk ve İleri Düzey İstatistik Analisti Özge Tarakçı Özkurt'un gerçekleştirdiği 'Yapay Zekâ ve İnsan Kaynakları Yönetiminin Yakın Geleceği' araştırması, Türkiye'nin önde gelen 41 şirketinin üst yönetimi veya insan kaynakları yöneticilerine ulaşarak 19 sorudan oluşan bir anket çalışması içermekte.

Çalışmanın sonuçlarına göre, yapay zekânın özellikle rutin ve tekrar gerektiren işlerde etkili olduğu belirtiliyor. Araştırmaya katılanlar, yapay zekânın çevirmenlik gibi meslekleri dahi etkileyebileceğini ifade etmişlerdir.

Çağlar Çabuk, araştırmanın amacının yapay zekânın iş dünyasına getirdikleri yanında götürdüklerini anlamak olduğunu belirterek, yapay zekânın endişe veren yanlarının dezenformasyon ve manipülasyon gibi durumlar olduğunu vurgulamıştır.

Araştırma raporuna göre, şirketlerin yapay zekâ dönüşümüne ne kadar hazır olduklarını değerlendiren Çabuk, bu konuda hazırlıklı olan şirketlerin oranının düşük olduğunu belirtmiştir. Yüzde 48,8'inin hazırlığı olmadığını ifade eden Çabuk, şirketlerin sürdürülebilir yönetim anlayışını benimsemeleri gerektiğini eklemiştir.

Çağlar Çabuk, yapay zekânın duygusal zekâ, empati, yaratıcılık ve sosyal becerileri taklit edebilme konusunda zorlandığını belirterek, bu nedenle insanların bu farklılıklarının bilincinde olarak hareket etmeleri ve becerilerini geliştirmeleri gerektiğini vurgulamıştır. Ayrıca, etik ve denetim alanında bir meslek dalının geliştirilmesi gerektiğini söylemiştir.

Son olarak, yapay zekânın iş yapış biçimlerini değiştirmesiyle birlikte, bu dönüşüm sürecinde işlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya olan kişiler için İnsan Kaynakları biriminin planlama yapması ve bu sürece adapte olmak için bireylerin de kendilerini geliştirmeleri gerektiğini belirtmiştir.

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.