İnsanlar ile iletişim kurarken yalan söylendiğinde nasıl anlayabilirsiniz?

Size yalan söylenip söylenmediğini anlamak inanılmaz derecede zor olabilir. Bu kapsamda ” dedektör” makineleri bile yanlış sonuçlar çıkarabiliyor.

 Neyse ki, gerçeği kurgudan ayırt etmemize yardımcı olacak nispeten basit bir ipucu ile yeni bir çalışma ortaya çıktı: ayrıntı eksikliğine dikkat etmek.

Yüzdeki mimikleri veya vücut dilini incelemeyi denemek gibi girişimleri unutun; daha basit yöntemler var. İnsanların anlattıklarındaki detaylara odaklanırsanız gerçeği görmeniz mümkün.

Araştırmacılara göre, çok çeşitli davranış ipuçlarını değerlendirmek bir yalancıyı yakalamanın en güvenilir yolu gibi görünse de aslında işleri zorlaştırıyor olabilir. İlk olarak yazar Bruno Verschuere yaptığı açıklamada, “mimikler ve davranışlar ile yalanı anlayıp anlamamanın imkansız olacağını” söyledi.  Verschuere ve meslektaşları bunun yerine tek bir sinyale bağlı kalmayı öneriyor. Yazara göre bir insan yaşadığı olayı detaylı anlatıyorsa ve farklı detaylar arasında ilişki varsa yüksek ihtimalle doğru söylüyordur. Araştırmak için ekip bir dizi deney yaptı. Katılımcılar biri suçlu biri masum olmak üzere iki gruba ayrıldı. Sonuçlarda masum olan grubun çok daha fazla detay verebildiği keşfedildi. Yalan söyleyen taraf ise detaylar sorulduğunda bocalayan bir tutum sergiledi. Bu kapsamda işleri basit tutmak ve sadece ufak detaylara odaklanmak gerçeği bulmanıza yardımcı olabilir.

Microsoft rakiplerinin Bing AI verilerini kullanmasını istemiyor

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır açıkladı: Batarya ham madde üretimine teşvik geliyor!
Numara taşıma sayısı 180 milyonu geçti!
Artık hava durumunu insanlar değil yapay zeka tahmin edecek!
Tesla'nın insansı robotu, fabrikada görev almaya başladı ve ürünleri yerleştirip kutuları taşıyor
Yerli yapay zeka yazılımı: Rahim değerlendirilip, gebelik elde edilebiliniyor