Son olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleştirilen bir operasyon, bilimin insan yaşantısında ne kadar önemli bir yeri olduğunu bir kez daha gösterdi.
Daha önce genetiği değiştirilen bir domuzdan alınan böbrek, beyin ölümü gerçekleşmiş bir insana nakledildi. Aslında buraya kadar her şey normal çünkü bu tip deneyler Amerika Birleşik Devletleri’nde son beş yıl içerisinde onlarca defa yapıldı.
Hepsinin ortak yönüyse, insan bedeninin domuzun ürettiği alfa-gal isimli şeker nedeniyle bu böbreği anında reddetmesiydi. Ancak bu defa öyle olmadı.
New York Üniversitesinde gerçekleştirilen böbrek nakli operasyonunda, genetiği değiştirilerek alfa-gal isimli şekerin üretilmesi engellenen domuzdan alınan böbrek, beyin ölümü gerçekleşmiş hastada 54 saat boyunca olması gerektiği gibi çalışmaya devam etti. Bir diğer ifadeyle böbrek, insan vücudu tarafından reddedilmedi. Bu domuzun ise, sadece bu operasyon için özel olarak beslendiğini ve genetiğinin de söz konusu şekeri üretmemesi yönünde değiştirildiğini tekrar hatırlatalım.
Bu insanlık tarihi açısından bir dönüm noktası olarak görülüyor. Bu görüşün sebebi ise oldukça net. Eğer bu operasyonlar başarılı bir şekilde yapılabilirse, çok değil 3-5 sene içerisinde hayvanlardan insanlara nakledilen birçok organ olacak ve bu durum her gün bir organ yetmezliği yüzünden vefat eden dünya genelindeki milyonlarca insana büyük umut olacak.