İnsanlık tarihinin en eski alfabesi keşfedildi!

Suriye'nin Umm-el Marra bölgesindeki antik mezarlarda bulunan kil silindirlerdeki yazılar, insanlık tarihinin bilinen en eski alfabesine ait. M.Ö. 2400 yılına tarihlenen bu keşif, alfabenin Mısır'dan çok daha önce icat edildiği inancını değiştirebilir.

Suriye'nin Umm-el Marra bölgesindeki antik mezarlarda yapılan kazılarda, üzerinde yazılar bulunan kil silindirler keşfedildi. Bu yazıların, insanlık tarihinin bilinen en eski alfabesine ait olduğu ve M.Ö. 2400 yılına tarihlendiği belirlenerek, alfabenin kökenine dair yeni bir bakış açısı sunuldu.

Bilim insanları, Suriye'nin Umm-el Marra bölgesindeki antik mezarlarda yaptıkları kazılar sonucunda, üzerinde yazılar bulunan kil silindirlerin insanlık tarihindeki bilinen en eski alfabenin örneği olduğunu keşfetti.

Science Daily dergisinin haberine göre, erken Tunç Çağı'na tarihlenen mezarlarda yapılan kazılarda altın ve gümüş takılar, 6 iskelet, pişirme kapları, çömlekler ve mızrak uçlarının yanı sıra üzerinde yazı bulunan 4 adet kil silindire rastlandı.

Johns Hopkins Üniversitesi Arkeoloji Profesörü ve kazı ekibinden Glenn Schwartz, radyokarbon tarihleme yöntemiyle doğrulanan yazıların M.Ö. 2400 yılına ait olduğunu belirtti. Bu yazıların, bilinen diğer alfabelik sistemlerden 500 yıl daha eski olduğunu ve alfabenin, daha önce kabul edilen Mısır'da ya da çevresinde M.Ö. 1900 sonrasında icat edildiği inancını değiştirdiğini ifade etti.

Schwartz, mezarda bulunan yazıların, bu nesnelerin kökenine veya sahiplerine dair bilgi verebileceğini kaydederek, "Ancak yazıyı doğru şekilde çözebilecek bir araç olmadığı için şu an yalnızca spekülasyon yapabiliriz" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.