Instagram, 9 günlük erişim engelinin ardından tekrar kullanıcıların erişimine açıldı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, platformun yeniden aktif hale gelmesiyle birlikte Haniye'nin ölümü üzerine paylaşımda bulunarak, mücadelenin süreceğini vurguladı. Erişim engelinin gerekçeleri ise tartışma konusu oldu.
9 günlük erişim engelinin ardından sosyal medya platformu Instagram, bugün tekrar erişime açıldı. Instagram'ın yeniden açılmasıyla birlikte Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, ilk paylaşımını yaparak, Hamas lideri İsmail Haniye'nin fotoğrafını paylaştı. Altun, paylaşımında "Filistin özgür olana kadar, insanlığa karşı soykırım suçu işleyenler hesap verene kadar Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde mücadelemiz sürecek" ifadelerine yer verdi.
Altun'un Haniye'nin ölümü ile ilgili taziye mesajlarının Instagram tarafından engellendiğini belirtmesinin üzerinden iki gün geçtikten sonra, 2 Ağustos Cuma günü Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Instagram'a erişim engeli getirmişti. Altun, sosyal medya platformu açıldıktan hemen sonra tekrar Haniye'ye yönelik bir paylaşım yaptı.
Altun'un paylaşımının tamamı şöyle:
"Şehadetinin 10. gününde şehit İsmail Haniye’yi rahmet ve minnetle anıyorum. Filistin özgür olana kadar, insanlığa karşı soykırım suçu işleyenler hesap verene kadar Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde mücadelemiz sürecek."
Erişim engeliyle ilgili olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram'a getirilen engelin gerekçelerini sıraladı. Uraloğlu, "Atatürk'e hakaret, kumara ve uyuşturucuya yönlendirme, çocuğa yönelik cinsel istismar" gibi katalog suçlara atıfta bulunarak, "Ülkemizin koyduğu kurallar ve değerleri var. Uyarılarımıza rağmen bu suçları dikkate almadılar. Erişim engeli getirdik. Kanunlara uyduklarında erişim yasağı kalkar" şeklinde konuştu.
Erişim engelinin devam ettiği dönemde, Pazartesi günü Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bürokratları ile META yetkilileri arasında bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya Bakan Uraloğlu, Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkilileri katıldı.
META'nın algoritma savunması toplantıda gündeme geldi. Türkiye'nin katalog suçlar ve toplumsal hassasiyetlere aykırı içeriklere yönelik talepleri tekrar dile getirildi. Özellikle Haniye için yayımlanan taziye mesajlarının algoritmalar tarafından engellendiği ifade edildi. META, ABD’nin Hamas’ı terör örgütü olarak kabul ettiğini ve bu nedenle algoritmaların devreye girdiğini savundu.
Toplantıda, Uraloğlu'nun başkanlığındaki heyet, Türkiye’nin terör örgütü listesinde yer alan PKK, PYD ve FETÖ’ye yönelik destek mesajlarının da algoritmalarla engellenmesi gerektiğini belirtti. Bu taleplerin ardından META’nın PKK konusunda olumlu bir yaklaşım sergilediği ifade edildi. Ancak, terör tanımı konusunda görüş ayrılıkları yaşandığı bildirildi.
Görüşme sonrası açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Instagram'ın açılması konusunda istediğimiz sonucu alamadık. Bu sorunu bugün çözüme kavuşturabileceğimizi düşünmüştüm, ancak olmadı. Instagram ile ilgili bir ilerleme kaydedemedik" dedi.