Instagram'a Erişim Engeli Türkiye'ye Günlük Ne Kadar Maliyete Patladı?

Türkiye'de sosyal medya platformlarına getirilen erişim engellerinin ekonomik etkileri giderek daha fazla dikkat çekiyor. Son olarak Instagram'a uygulanan erişim yasağı, e-ticaret sektöründe ciddi kayıplara yol açtı. Instagram'ın günlük kaybının 1,9 milyar TL'yi buldu.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Instagram'a erişimi engelledi. Bu durumun e-ticaret sektörü üzerindeki olası etkileri gündemde.

Türkiye, dünya genelinde Instagram'ın en büyük beşinci topluluğuna sahip. Ancak BTK'nın bu kararı, Meta'ya büyük bir mali yük getirebilir. Instagram'ın kullanıcı başına elde ettiği reklam gelirinden oluşabilecek yıllık zarar, 590 milyon doları bulabilir.

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Ekmekçi, Türkiye'deki e-ticaretin yüzde 10'unun sosyal medya platformları üzerinden yapıldığını belirtti. Ekmekçi, bu engellemenin etkilerinin şu şekilde olabileceğini ifade etti:

"Toplam e-ticaret hacminin yüzde 10'u sosyal medya üzerinden gerçekleştiriliyor, bu da günlük yaklaşık 930 milyon TL'ye denk geliyor. Influencer'ların oluşturduğu trafik ile birlikte, etkilenen e-ticaret hacmi günlük 1,9 milyar TL'ye çıkabilir. Bu hacim tamamen yok olmaz, ancak başka bir zamana veya platforma kayabilir."

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.