Meta, Türkiye'deki yetkililerle yürütülen görüşmeler sonucunda Instagram'a uygulanan erişim engelini kaldırdı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu süreçte katalog suçlarla ilgili taleplerin dikkate alınacağına dair söz alındığını belirtirken, istenen sonuçların tam anlamıyla elde edilemediğini ifade etti.
Instagram’ın sahibi Meta, Türk yetkililerle yürüttükleri diyaloglar sonucunda ihlallere yönelik içerik ve hesaplarla ilgili aksiyon almaya devam edeceklerini duyurdu.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin ölümüyle ilgili taziye mesajlarının Instagram tarafından engellendiğini belirterek tepki göstermesinin ardından, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) 2 Ağustos Cuma günü Instagram’a erişim engeli getirdi.
Instagram, 3 Ağustos Cumartesi akşamı tekrar erişime açıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram yetkilileri ile yapılan görüşmeler sonucunda, katalog suçlarla ilgili taleplerinin karşılanacağına dair bir söz alındığını ve bu nedenle erişim engelinin kaldırıldığını açıkladı.
Meta Sözcüsü, Instagram’ın Türkiye'de yeniden erişime açılmasından memnun olduklarını belirterek, "Yetkililerle diyalog halindeyiz ve ihlal içeren içerik ve hesaplar hakkında aksiyon almaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı. Sözcü, bu süreçte Tehlikeli Örgütler ve Kişiler Politikası'na aykırı içeriklerin kaldırılmasının önemine de dikkat çekti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Instagram'a getirilen erişim engelinin gerekçeleri arasında "Atatürk'e hakaret", "kumara ve uyuşturucuya yönlendirme", "çocuğa yönelik cinsel istismar" gibi katalog suçları sıralayarak, Türkiye’nin belirlediği kurallar ve hassasiyetlere uyulmadığını vurguladı.
Erişim engelinin devam ettiği dönemde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bürokratları ile Meta yetkilileri arasında bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda Türkiye’nin katalog suçlar ve toplum hassasiyetlerine karşı talepleri bir kez daha gündeme geldi. Meta, taziye mesajlarının engellenmesini, ABD’nin Hamas’ı terör örgütü olarak tanıması nedeniyle algoritmaların devreye girmesiyle açıkladı.
Uraloğlu, Türkiye’nin terör örgütü listesinde yer alan PKK, PYD ve FETÖ’ye yönelik destek mesajlarının da engellenmesi gerektiğini belirtti. Ancak taraflar arasında terör tanımı konusunda görüş ayrılıkları yaşandığı bildirildi. Toplantı sonrası Uraloğlu, Instagram ile ilgili görüşmelerde istenen sonucun alınamadığını ve ilerleme kaydedilemediğini ifade etti.