İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Buğra Gökçe, gelir adaletsizliğine dair paylaştığı verilerle Türkiye'nin Avrupa'nın en eşitsiz ülkesi olduğunu vurguladı. Gökçe, X hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Gelir adaletsizliği açısından Avrupa'daki en kötü durumda olan ülkeyiz: En zengin yüzde 5'lik kesim, her 100 liranın 23,3'ünü alıyor.
Halkın en varlıklı yüzde 10'u, toplam gelirin üçte birini aşarak 33,4 pay alıyor. Diğer yandan, halkın yarısı toplam gelirden yalnızca yüzde 22,8'lik bir pay alıyor; bu da demektir ki, halkımızın yarısı en zengin yüzde 5 kadar gelir elde edemiyor.
Son 5 yılda zengin daha da zenginleşirken, yoksul kesim gelir kaybına uğradı. 2019'da en düşük gelire sahip yüzde 50'lik kesim, toplam gelirden yüzde 24,5 pay alıyordu; bu oran 2023'te yüzde 22,8'e düştü.
En zengin yüzde 25'lik kesim, toplam gelirden yüzde 54,4 pay alıyor. Yani, her 100 liranın 54,4 lirasını 25 kişi alırken, kalan parayı 75 kişi paylaşıyor.
Türkiye'de gelir dağılımı eşitsizliğini ölçen gini katsayısı 0,420 olarak belirlendi. Bu değer, Türkiye'nin gelir dağılımında Avrupa'nın en eşitsiz ülkesi olduğunu gösteriyor. Avrupa Birliği ortalaması ise 0,296; Rusya'da 0,36, Almanya'da 0,32 ve Japonya'da 0,31 olarak gerçekleşti.
Uygulanan ekonomi politikaları, ücretli çalışanlar ve emeklileri fakirleştirirken, KKM gibi uygulamalarla en yüksek gelire sahip sınıflara kaynak aktarımı yapıldı. Yüksek enflasyon ortamında yaşanan bu büyük sermaye transferi, yoksulların daha da yoksullaşmasına ve zenginlerin toplam gelirden aldığı payın artmasına yol açtı.
Aynı zihniyet ve uygulamalarla farklı sonuçlar beklenemez. Türkiye'nin yeni bir yol haritasına ve değişime ihtiyacı var."