İran-İsrail Çatışması Piyasalarda Endişe Yarattı: Borsa İstanbul’da Kayıplar Büyüyor

İran’ın İsrail’e füze saldırısı sonrası Borsa İstanbul büyük kayıplar yaşadı. BIST 100, iki günde yüzde 6.9 düşerek 9.013 puana geriledi. Bankacılık ve holding endeksleri ise sırasıyla yüzde 6.58 ve yüzde 4.23 kayıplar gördü.

İran’ın İsrail’e gerçekleştirdiği füze saldırısı ve İsrail’in bu duruma karşılık vereceğini açıklaması, piyasalarda büyük bir etki yarattı. Borsa İstanbul’da kayıplar hızla artarken, Suudi Arabistan, Ürdün, İsrail ve Irak borsaları bölgedeki savaş riskine karşı daha küçük hasarlarla durumu atlatmayı başardı. Ancak Türkiye, bu durumdan ağır bir fatura ödedi. Salı günü yüzde 3.3’ü bulan sert satışların ardından, BIST 100 endeksi dünkü işlem gününü yüzde 3.62 kayıpla 9.013 puandan kapattı. Bankacılık endeksi yüzde 6.58, holding endeksi ise yüzde 4.23 kayıpla dikkat çekti.

OYNAKLIK ARTABİLİR

Böylece, ‘İran-İsrail’ gerilimi nedeniyle endekste yaşanan düşüş iki günde yüzde 6.9’a ulaştı. Bankaların iki günlük kaybı ise 11.2’yi buldu. Yeni senenin başlangıcı olarak kabul edilen 2-3 Ekim tarihlerinde kapalı olan İsrail’in Tel Aviv borsası, salı gününü yüzde 1.7 kayıpla tamamlamıştı. Piyasalarda korku endeksi olarak bilinen VIX, saldırı haberleri sonrası 20.73 seviyesini test ederek son üç haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak korku endeksinin bu seviyenin ardından 19.25’e kadar gerileyip, kritik seviye olan 20’nin altında kalması, piyasaların henüz tam anlamıyla bir savaş fiyatlamasına geçmediğini gösteriyor. Borsa uzmanları, BIST 100’de yüksek oynaklık olabileceği konusunda uyarırken, satışların derinleşmesinden endişe ediyor.

Borsada temmuz ayından bu yana süregelen düşüş, yüksek faiz ve kredi maliyetleri, ekonomik yavaşlama ve nakit sıkışıklığı gibi faktörlerin etkisiyle oluştu. Bu baskının, jeopolitik risk algısındaki artışla daha da yoğunlaşabileceği ifade ediliyor. Uzmanlara göre, İran ile İsrail arasında uzun süreli bir sıcak savaş senaryosunun gerçekleşmesi durumunda, Türkiye varlıklarında satış baskısı devam edebilir.

SAVAŞ KORKUSUYLA DOLAR GÜÇLENİYOR

Ortadoğu’daki gerilim, yatırımcıların güvenini sarstı. Hisseler düşerken, yatırımcılar altın, Hazine bonoları ve dolar gibi güvenli liman varlıklarına yöneldi. Son iki haftadır 100 seviyesinin altına inen dolar endeksi, salı gününden itibaren ortalama yüzde 1 artarak 101.3 seviyesine kadar çıktı. Artan jeopolitik riskler TL üzerinde baskı yaratırken, dolar 34.2411 lirayı test etti ve günü 34.2190 liradan kapattı. Euro ise 37.9755 lirayı test ederek günü 37.8500 liradan tamamladı. Euro/dolar paritesi, Avrupa’da durgunluk endişelerine eklenen gerilimle birlikte 1.1045 seviyelerine geriledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.