Suriye’de 61 yıllık Baas rejimi, ortalama 14 yıl süren iç çatışmaların ardından Esad’ın devrilmesiyle sona erdi. Esad’ın Moskova’ya kaçmasının ardından HTŞ’nin (Heyet Tahrir el-Şam) yönetimi devralması, Suriye’de dengeleri alt üst etti. Bu süreçte Esad’ın en büyük destekçilerinden biri olan İran, yaşanan gelişmeler karşısında tavrında değişiklik yaptı.
İRAN SURİYE’YE VERDİĞİ 30 MİLYAR DOLARINI GERİ İSTEDİ
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Baghei, İran’ın Suriye’deki varlığının terörle mücadele için olduğunu ifade etti. Suriye Büyükelçiliği faaliyetlerine yakında başlayacağını duyuran İran yönetimi, Suriye’deki yeni hükümetten 30 milyar doları bulduğu iddia edilen borcunu talep etti. Baghei, "Suriye’de geçiş aşamasının geçmesini bekliyoruz. Genel olarak iki ülke arasında akdedilen anlaşmalar ve mutabakat zaptı iki ülke arasındadır ve ortadan kalkmayacak olup, uygulanacak her türlü sistem ve yönetim, karşılıklılık ilkesine dayalı olarak onunla birlikte devredilecektir. Bu konunun takip edilmesi İslam Cumhuriyeti’nin gündemindedir." şeklinde konuştu.
SURİYE MERKEZ BANKASI’NIN KASASINDAKİLER ORTAYA ÇIKTI
İran, Suriye’ye verdiği 30 milyar doları geri almak için Suriye’nin yeni hükümetinden taleplerini artırmış durumda. Cihatçı terör örgütü HTŞ yönetimi ele geçirince Esad yönetimini destekleyen İran, Suriye’ye verdiği bu devasa borcun geri alınmasını talep etti. Bu gelişme, bölgedeki siyasi dengeyi ve Suriye’nin ekonomik geleceğini yeniden şekillendirebilir.