Orta Doğu'da gerginliğin tırmandığı bir dönemde, Yakın Doğu Üniversitesi'nde düzenlenen bir konferans, bölgedeki değişen siyasi ve güvenlik durumunu ele aldı.
İsrail'in, Suriye'deki İran konsolosluk binasına düzenlediği hava saldırısına misilleme olarak İran'ın İsrail'e İHA ve füze saldırısı yapmasıyla birlikte, tüm dikkatler yeniden Orta Doğu'ya çevrildi. Bölgedeki zaten gergin olan durumun, Suriye'deki iç savaş ve İsrail'in Gazze'deki saldırıları gibi unsurlarla daha da karmaşık hale geldiği belirtiliyor.
ŞİMDİ NE OLACAK?
Yakın Doğu Üniversitesi'nin Siyaset Bilimi, Uluslararası İlişkiler ve Kamu Yönetimi bölümleri tarafından düzenlenen konferans, bölgedeki dengeleri uzmanlar tarafından incelerken, Orta Doğu'daki güncel gelişmelerin farklı boyutlarını ele aldı.
Farklı üniversitelerden akademisyenlerin katıldığı konferansta, İsrail-Filistin çatışmalarının neden olduğu gelişmeler, olası senaryolar ve bölgedeki yansımaları tartışıldı. Bölgede barış sürecine katkıda bulunulabilmesi için siyasi ve ekonomik açıdan bir paradigma değişikliği gerektiği vurgulandı.
Özellikle Gazze'deki ateşkes belirsizliği sürerken, paradigma değişikliğinin mümkün görünmediği ve bu değişikliği tetikleyebilecek güçlü bir uluslararası aktörün eksikliğinin altı çizildi.
Konferansta, İran'ın dış politika yaklaşımı, Hamas'ın saldırılarının İsrail'in savunma stratejisine etkisi, Filistin'deki iç sıkıntılar ve bölgesel dinamiklerin nasıl etkilendiği gibi konular ele alındı. İsrail-Filistin çatışmasının çözümüne yönelik zorluklar ve fırsatlar tartışıldı.