ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerine göre, İran, 34 trilyon metreküplük doğalgaz rezerviyle, Rusya'nın ardından dünyada en büyük gaz rezervlerine sahip ikinci ülke konumunda.
Ancak, doğal gaz ve petrol zengini olan İran, kış aylarının gelmesiyle büyük bir enerji kriziyle karşı karşıya. Soğuyan hava nedeniyle bazı eyaletlerde fabrikalar ve devlet daireleri tatil edilirken, okullar uzaktan eğitime geçiş yaptı.
Ekonomik yaptırımlar, İran'ın enerji altyapısını geliştirmesini engelledi ve enerji tedarikinde sorunlar yaşanıyor. Kışın, sanayi ve yerleşim alanlarında sık sık elektrik kesintileri meydana geliyor.
Yönetim, elektrik santrallerine daha fazla gaz sağlanabilmesi ve tedarik sorunlarının önüne geçilebilmesi için halka kombilerini daha düşük seviyede kullanmaları çağrısında bulunuyor. Ayrıca bazı enerji santrallerinin arızalı olduğu belirtilerek, yakıt tüketiminin azaltılması isteniyor.
Enerji krizi, başkent Tahran dahil olmak üzere 11 bölgede eğitime ara verilmesine yol açtı. 17 Aralık'ta, doğalgaz yetersizliği nedeniyle bazı sanayi bölgelerinde fabrikalar ve atölyeler faaliyetlerini durdurdu.
İran'da, günlük 945 milyon metreküplük doğalgaz ihtiyacına karşılık, üretim yalnızca 840 milyon metreküp seviyesinde kalıyor. Ülkenin elektrik ihtiyacının büyük bir kısmı hala doğalgazla çalışan termik santrallerden karşılanıyor. Bu durum, elektrik talebinin arttığı dönemlerde kesintilere yol açarak ciddi sorunlara neden oluyor.
İran, elektriğinin yüzde 94'ünü fosil yakıtlardan üretiyor. Dünya genelinde rüzgar ve güneş enerjisinin payı yüzde 13 iken, İran'da bu oran yalnızca yüzde 0.6 seviyesinde.
Elektrik kesintileri, sanayi üretimine yıllık 5 ila 8 milyar dolar arasında zarar veriyor. İran, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kapasitesini ortalama 2 bin 500 megavata çıkarmayı hedefliyor. Ancak, ekonomik yaptırımlar ve mali zorluklar, yabancı yatırımların ve ileri teknolojiye dayalı projelerin ülkeye girişini zorlaştırıyor.