İran'dan ABD'ye müzakere sinyali

Eski ABD Başkanı Trump'ın 2018'de nükleer anlaşmadan çekilmesi ve yaptırımları yeniden devreye sokması, İran'ın anlaşmanın kısıtlamalarına uyumunu sona erdirmesine yol açtı. İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, ABD'nin iyi niyetini göstermesi halinde müzakerelere açık olduklarını belirtti.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2018'de İran'la yapılan nükleer anlaşmadan çekilmiş ve İran'a yönelik sert yaptırımları yeniden uygulamaya koymuştu. Bu durum, İran'ın anlaşmanın nükleer kısıtlamalarına uyumunu aşamalı olarak sonlandırmasına neden olmuştu.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ABD'nin mevcut tutumunu değiştirmesi gerektiğini belirtti ve İran'ın müzakereler için kapıyı tamamen kapatmadığını ifade etti. Tahran’da düzenlenen bir basın toplantısında Pezeşkiyan, ABD’nin "iyi niyetini göstermesi" durumunda İran’ın diyalog kapısını açabileceğini söyledi. 2015'te imzalanan nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılmasıyla ilgili bir soruya yanıt verirken, "ABD'ye karşı düşmanca bir tavır içinde değiliz, ancak onlar da bize karşı dostane adımlar atmalı" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın göreve gelmesiyle nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılması yönünde bazı adımlar atılmış olsa da, Tahran doğrudan ABD ile müzakereyi reddetmiş ve çoğu zaman Avrupa ya da Arap aracılar üzerinden görüşmeyi tercih etmiştir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.