İran'dan İsrail'e İHA saldırısı sürüyor: Kamikazeler saldırıyor!

İran, İsrail'e misilleme olarak drone saldırısı düzenledi. Şimdi, bu kamikaze dronlara ve kullanım biçimlerine yakından bir göz atacağız. NTV Dış Haberler Servisi, bu basit ancak etkili silahları araştırdı ve sürü halinde gerçekleştirilen saldırıları inceledi.

İran Uçak Üretim Endüstrisi Kurumu tarafından geliştirilen Shahed-136 kamikaze İHA, düşük maliyetli ve basit olmasına rağmen oldukça tehlikeli bir silahtır. Tek kullanımlık olan bu mühimmatlar, belirli bir bölgeyi "dolaşarak" hedef tespiti yapabilir ve ardından hedefe çarparak patlayabilir. Shahed-136, delta kanatlı tasarımıyla dikkat çekerken, uzunluğu 4.5 metre, ağırlığı ise yaklaşık 200 kilogramdır ve saatte 185 kilometre hıza ulaşabilir. Ayrıca, 40 kilograma kadar patlayıcı taşıyabilir ve 2 bin kilometre menzile ve otonom güdüm sistemine sahip olduğu iddia edilir.

IHA SALDIRILARI DEVAM EDİYOR

İran, insansız hava araçlarını kullanımında donanmasında uyguladığı taktiklere benzer bir mantık izler. Özellikle Hürmüz Boğazı'nda kullanılan "kolay üretim ve düşük maliyetli" çok sayıda hücumbotla "sürü halinde taarruz" stratejisini benimser. İran ordusu, İHA'ların da benzer bir stratejiye uygun olarak tasarlanmasını talep eder.

Shahed-136, arazi araçlarından "salvolar" halinde fırlatılabilir ve hava savunma sistemleri, zırhlı araçlar, sabit koruganlar ve topçu mevzileri gibi hedeflere karşı etkili bir şekilde kullanılabilir. Bu İHA'lar alçaktan uçar ve ucuz motorları nedeniyle hafif motosikletlere benzer sesler çıkarır, bu da tespit edilmelerini kolaylaştırır. Ancak, düzineler halinde kullanılmaları nedeniyle ciddi bir risk oluştururlar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Ankara’da vekâletler çekişmesi
Silah kaçakçılarına 'Mercek-19' operasyonu
‘Masanızda benim fotoğrafım varmış
Diyanet'in öğle yemeğinde her gün et var
Meteorolojiden İstanbullulara kötü haver: 17 Mayıs 2024 İstanbul hava tahmini