İran'ın dini lideri Hamaney, nükleer program konusunda ABD ile müzakerelere kapı araladı

Hamaney, Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile Tahran'da bir araya geldi ve ABD ile müzakerelere açık kapı bıraktı, ancak Washington'a güvenilmemesi gerektiğini vurguladı. ABD, İran'ın nükleer gerilimi artırmaması ve işbirliği yapması gerektiğini belirtti.

Hamaney, Reformist Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ve kabinesiyle Tahran'da bir araya geldi. Toplantıda, Amerikan yönetimiyle müzakerelere açık kapı bırakmasına rağmen Pezeşkiyan ve hükümetini Washington'a güvenmemeleri konusunda uyardı. Hamaney, "Düşmana umut bağlamamalıyız. Planlarımızı sürdürmek için onların onayını beklememeliyiz. Ancak bu bazı alanlarda düşmanla birlikte çalışmamızın önünde bir engel oluşturmaz." ifadelerini kullandı. Bu sözler, İran'ın nükleer programı konusunda ABD ile müzakere olasılığını gündeme getirdi.

Toplantıya, 2015'te nükleer anlaşmanın şekillenmesinde öncü rol oynayan eski Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de katıldı. 

ABD'DEN YANIT

Amerikan Dışişleri Bakanlığı, Hamaney'in açıklamalarına yanıt verdi. Bakanlık, "İran, ciddiyet ya da yeni bir yaklaşım sergilemek istiyorsa, nükleer gerilimi tırmandırmayı durdurmalı ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile işbirliği yapmaya başlamalı." dedi.

İSRAİL'E MİSİLLEME TEHDİDİ

Ayrıca, İran'ın eski Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesine misilleme tehdidi de gündemde. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, İsrail'in Kanal 12 televizyonuna verdiği demeçte, olası bir İran saldırısında Washington'un İsrail'i koruyacağını ifade etti. Kirby, İran'ı saldırganlıklardan kaçınmaya ve bölgedeki gerilimi artırmamaya çağırdı.

Gazze için ateşkes görüşmelerine de değinen Kirby, "Süreç yapıcı bir şekilde ilerliyor. Doha'da daha fazla görüşme yapılmasını bekliyoruz." şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.