İran, İsrail'in 1 Nisan'da Suriye'nin başkenti Şam'daki İran konsolosluğunu vurarak aralarında üst düzey bir İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü komutanı Tuğgeneral Muhammed Reza Zahedi'nin de olduğu 11 kişiyi öldürmesinin ardından intikam sözü vermişti.
TEPKİLER BÜYÜYOR
İran'ın liderleri, diplomatik misyona yapılan saldırının "emsalsiz" olduğunu vurgulamış, İran'ın Suriye Büyükelçisi Hüseyin Ekbari de İsrail'e "aynı büyüklükte ve sertlikte" bir karşılık vereceğini belirtmişti.
İran, bugün İsrail'e saldırıya geçti. İsrail, İran'dan düzinelerce insansız hava aracının havalanarak İsrail'e doğru ilerlediğini ifade etti. İran'ın İHA'larının İsrail'e ulaşmasının saatler alması bekleniyor. İsrail, saldırıya karşı güvenlik önlemlerini artırdı.
İran'ın saldırısına İngiltere, Hollanda, AB ve Fransa'dan tepkiler geldi.
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İran'ın İsrail'e hava saldırısını şiddetle kınadıklarını belirterek, "Müttefiklerimizle durumu istikrara kavuşturmak ve gerilimin daha da tırmanmasını önlemek için acilen çalışıyoruz." ifadesini kullandı.
Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne, İran'ın İsrail'e hava saldırısını sert şekilde kınadıklarını bildirdi.
Hollanda geçici hükümetinin Başbakanı Mark Rutte, Orta Doğu'daki durumun endişe verici olduğunu belirterek, İran'ın İsrail'e yönelik saldırısını kınadıklarını ve olayların daha fazla tırmanmasının önlenmesi gerektiğini ifade etti.
AB Yüksek Temsilcisi Borrell, "AB, İran'ın İsrail'e kabul edilemez saldırısını şiddetle kınıyor. Bu benzeri görülmemiş bir gerilim, bölgesel güvenliğe yönelik ciddi bir tehdittir." dedi.
Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen, İran'ın İsrail'e yönelik saldırısını şiddetle kınadıklarını ve herkese itidalli davranma ve gerilimi düşürme çağrısında bulunduklarını belirtti.