İran ilk kez doğrudan İsrail topraklarına saldırdı.
Cumartesi gecesi İsrail'de hava saldırısı alarmı çaldı ve sığınaklara gitmeleri çağrısı yapıldı. Patlamalar duyulurken, hava savunma sistemleri devreye girdi.
İsrail, İran'ın gönderdiği SİHA'ları ve füzeleri imha etti, bazıları İsrail topraklarına girmeden önce vuruldu.
Çatışmada en az dokuz ülke yer aldı; İran, Irak, Suriye ve Yemen'den gelen SİHA'lar ve füzeler İsrail, ABD, İngiltere, Fransa ve Ürdün tarafından vuruldu.
SALDIRIDA SİHA'LAR, GÜDÜMLÜ VE BALİSTİK FÜZELER KULLANILDI
İsrail Ordusu, İran'ın İsrail'e doğru 300'ten fazla SİHA ve füze gönderdiğini belirtti.
Bu saldırıda 170 SİHA ve 30 güdümlü füze olduğu ifade edilirken, hiçbiri İsrail hava sahasına ulaşmadı. İsrail Ordu Sözcüsü Amiral Daniel Hagari, ateşlenen 110 balistik füzenin küçük bir kısmının ülkeye ulaşabildiğini aktardı. Ancak, BBC bu sayıları bağımsız kaynaklarca doğrulatamadı.
İran'dan İsrail'e olan en kısa mesafe, Irak, Suriye ve Ürdün üzerinden yaklaşık 1000 kilometre.
Irak güvenlik güçleri, Reuters'a verdiği demeçte, Irak üzerinden İsrail'e doğru giden füzelerin görüldüğünü bildirdi. ABD Savunma Bakanlığı, Amerikan kuvvetlerinin İran, Irak, Suriye ve Yemen'den gelen birçok füze ve SİHA'yı yok ettiğini açıkladı. Hizbullah, Lübnan'dan İsrail'in işgal altındaki Golan Tepeleri'ne iki farklı roket saldırısı düzenlediklerini ifade etti.
İsrail ve müttefikleri, gönderilen SİHA'ların ve füzelerin çoğunu yok etti. İsrailli Sözcü Hagari, füzelerin ve SİHA'ların %99'unun ya İsrail'e ulaşamadan ya da İsrail üzerinde imha edildiğini belirtti. SİHA'lar ve güdümlü füzeler düz bir rota izlerken, balistik füzeler, çok büyük hızlara ulaşabilmek için yay şeklindeki bir güzergahta ilerler.
ABD Başkanı Joe Biden, ABD güçlerinin İran tarafından gönderilen SİHA'ların ve füzelerin "neredeyse tamamının imhasına yardımcı olduğunu" ve bunun için İsrail'e destek verdiklerini ifade etti. Biden ayrıca, ülkesinin saldırı öncesinde bölgeye savaş uçakları ve gemileri konuşlandırdığını belirtti.
Güvenlik kaynakları, Reuters Haber Ajansı'na açıklamalarda bulunarak, bölgedeki gizli üslerden operasyonlar düzenleyen ABD güçlerinin Suriye'nin güneyinde, Ürdün sınırına yakın bölgelerde birçok İran SİHA'sını düşürdüğünü bildirdi.
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Kraliyet Hava Kuvvetlerine ait Typhoon tipi savaş uçaklarının bazı İran SİHA'larını imha ettiğini onayladı. Sunak, İran'ın saldırısını "şiddetle kınadı" ve "tehlikeli ve gereksiz bir gerilim" olarak nitelendirdi.
Ürdün, İsrail ile barış anlaşması yapmış olmasına rağmen Gazze'deki saldırıları kınarken, hava sahasına giren bazı uçan cisimleri imha ettiğini duyurdu.
İsrail Ordusu, Fransa'nın hava sahasının devriyesine yardımcı olduğunu belirtti, ancak Fransa'nın SİHA'ları veya füzeleri vurup vurmadığı bilinmiyor.
KAÇ FÜZE İSRAİL'E ULAŞTI VE NE HASAR VERDİ?
Kudüs'teki BBC muhabirleri, siren sesleri duyduklarını ve İsrail'in Demir Kubbe adlı füze savunma sisteminin faaliyetini gözlemlediklerini belirtti. Bu sistem, gelen roketleri takip ederek meskun mahallere düşecek mi yoksa düşmeyecek mi ayırt edebiliyor ve sadece meskun mahallere düşmesi beklenenleri imha ediyor.
İsrailli sözcü Hagari, birkaç balistik füzenin İsrail hava sahasına girdiğini ve bunlardan birinin ülkenin güneyindeki Nevatim Hava Kuvvetleri Üssü'ne hafif zarar verdiğini açıkladı. Ancak sözcü, üssün hala faal olduğunu belirtti.
İran'ın resmi haber ajansı IRNA, saldırıda hava üssüne "ağır darbeler vurulduğunu" bildirdi.
Hagari, evine düşen bir şarapnel parçası nedeniyle ağır yaralanan 10 yaşındaki bir kız çocuğunun olduğunu ve yoğun bakımda olduğunu açıkladı.
Ürdün, bazı şarapnel parçalarının topraklarına düştüğünü ancak "önemli bir hasara veya yaralanmaya yol açmadığını" duyurdu.
İran'ın İsrail'e yolladığı bazı SİHA ve füze parçaları Ürdün'e düştü.
ŞİMDİ NE OLACAK?
İsrail Kanal 12 televizyonu, ismi verilmeyen bir İsrailli yetkilinin İran'ın saldırısına "ciddi bir yanıt" verileceğini belirttiğini bildirdi.
İsrail ve komşu ülkelerin hava sahası tekrar açıldı, ancak İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İran ile çatışmanın "henüz sona ermediğini" ifade etti.
İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bagheri, devlet televizyonunda yapmış olduğu açıklamada, İsrail'in İran'a karşılık vermesi halinde misillemenin daha öncekinden çok daha büyük olacağı uyarısında bulundu. Bagheri, İsrail'in muhtemel karşılığına ABD'nin yardım etmesi durumunda Amerikan üslerine saldıracaklarını ifade etti.
IRGC Komutanı Hüseyin Salami de, İsrail'in İran'a saldırması halinde Tahran'ın çıkarları, yetkililer ve vatandaşlar adına karşılık verileceğini belirtti.
BM Güvenlik Konseyi, İsrail'in talebi üzerine Türkiye saatiyle 23:00'te acil bir toplantı düzenleyecek.
Biden da, İran'ın saldırısına karşılık olarak "ortak bir diplomatik tepki" vermek amacıyla G7 ülkelerinin liderleriyle bir toplantı yapacağını açıkladı.