İran’ın İsrail’e yönelik saldırısına dünyadan tepkiler!

ABD Başkanı Joe Biden, İran'ın İsrail'e yönelik füzeli saldırılarının etkisiz hale getirildiğini belirterek, "ABD, İsrail'i tamamen desteklemektedir" dedi. İran, Batı'nın ikiyüzlülüğünü eleştirirken, İsrail Başbakanı Netanyahu, İran'ın bedelini ödeyeceğini ifade etti.

ABD Başkanı Joe Biden, İran'ın İsrail'e yönelik füzeli saldırılarının "bozguna uğratılmış ve etkisiz hale getirilmiş gibi göründüğünü" ifade etti. Biden, İran'ın saldırılarının başarısız olduğunu vurgularken, "Hiç kuşkunuz olmasın, ABD İsrail'i tamamen, tamamen, tamamen desteklemektedir" şeklinde konuştu. Bu açıklamalar, ABD'nin İsrail'in askeri kabiliyetinin yanı sıra kendi ordusunun gücüne de inandığını gösteriyor.

İran'ın saldırılarına dünya genelinden çeşitli tepkiler geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, Biden yönetiminin Orta Doğu'daki krize yaklaşımını "tam bir başarısızlık" olarak nitelendirerek, yaşananları "ivme kazanan kanlı bir dram" olarak tanımladı. Zakharova, Beyaz Saray'ın açıklamalarının krizleri çözmedeki çaresizliğini ortaya koyduğunu belirtti.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ise, İran'ın eylemlerinin bedelini ödeyeceğini ifade etti. Hükümet toplantısında yaptığı konuşmada, "İran bu gece büyük bir hata yaptı ve bunun bedelini ödeyecek" dedi. Netanyahu, kendilerini savunma ve düşmanlarına misilleme yapma kararlılıklarını vurgulayarak, "Kim bize saldırırsa biz de onlara saldıracağız" şeklinde konuştu.

AB Dış Politika Şefi Josep Borrell, İran'ın saldırısını kınayarak, "Bölge genelinde acil bir ateşkese ihtiyaç var" ifadesini kullandı. Borrell, tehlikeli saldırı ve misilleme döngüsünün kontrolden çıkma riski taşıdığını belirtti.

İngiltere ve İspanya da İran'ı kınadı. İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Netanyahu ile yaptığı görüşmede, "İngiltere'nin İsrail'in güvenliği ve sivillerin korunması konusundaki kararlı taahhüdünü" ifade etti. İspanya Dışişleri Bakanlığı ise İran'ın bombardımanını şiddetle kınayarak, uluslararası toplumun gerilimi durdurmak için derhal harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

İran'ın eski Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Batılı ülkeleri eleştirerek, "İsrail'in tekrarlanan saldırılarına karşı İran'ın doğal bir meşru müdafaa hakkı vardır" dedi. Zarif, "İsrail'in ısrarlı provokasyonlarının tüm sonuçlarından yalnızca İsrail ve müttefikleri sorumludur" ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.