İran’ın Suriye’deki konsolosluk binasına yönelik saldırı gündemde

İsrail'in İran'ın Suriye'deki konsolosluk binasına düzenlediği saldırı Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde ele alındı. Birçok üye ülke İsrail'i kınarken, ABD ise İran'ı suçladı.

BM Güvenlik Konseyi, İran'ın Suriye'deki konsolosluk binasına düzenlediği saldırıyı ele aldı. ABD'nin BM Büyükelçi Yardımcısı Robert Wood, Washington'un Şam'daki saldırıya dair dahlinin ve önceden bilgisinin olmadığını belirtti. Vurulan binanın durumu hakkında net bilgilere ulaşamadıklarını ifade eden Wood, "İran ve onun vekili olan gruplar bölgedeki gerilimi artırmaktan kaçınmalıdır" dedi. Rusya'nın BM Büyükelçisi Vasily Nebenzya ise Moskova'nın İsrail tarafından bölgede çatışmayı körüklemek için tasarlanan bu tür saldırgan eylemleri düşündüğünü ifade etti. Nebenzya, İsrail'in Suriye ve diğer komşu ülkelerin topraklarında provokatif eylemlerde bulunmaktan vazgeçmesi çağrısında bulundu.

FİLİSTİN HALKINA SOYKIRIM

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Qusay el-Dahhak da İsrail'in saldırıyı işgal altındaki Golan Tepelerinden gerçekleştirdiğini iddia etti. Saldırının meydana geldiği alanda sivillerin bulunduğuna dikkat çeken el-Dahhak, İsrail'in saldırılarını ABD'nin desteği olmadan gerçekleştiremeyeceğini vurguladı. ABD'nin uzun süredir İsrail'e destek verdiğini hatırlatan el-Dahkak, İsrail'in bu sayede Filistin halkına soykırım uyguladığını belirtti.

İran'ın BM Büyükelçi Yardımcısı Zehra Erşadi, konseyi İran'ın Şam'daki diplomatik binasına yönelik bu suç eylemini ve terörist saldırıyı "şiddetle kınamaya" çağırdı. Erşadi, İran'ın saldırıya kararlı bir şekilde yanıt verme hakkına sahip olduğunu vurgulayarak, İsrail'in kurucu BM Tüzüğünü, uluslararası hukuku ve elçilik ve konsolosluk binalarının dokunulmazlığını ihlal ettiğini ifade etti.

Çin'in BM Büyükelçi Yardımcısı Geng Shuang, uluslararası hukuka ait kırmızı çizgilerin defalarca ihlal edildiğini belirterek, söz konusu saldırıyı "şiddetle kınadıklarını" söyledi. Geng, İsrail üzerinde etkili olan ülkelere Gazze'de ateşkesi, Orta Doğu'da ise istikrarı teşvik etme çağrısında bulundu. Cezayir'in BM Büyükelçisi Amar Bendjama da, İsrail'in saldırının çatışmayı tırmandırmak amacıyla gerçekleştirildiğini belirterek, İsrail'in iç siyasi hesaplarla Filistinlilere yönelik katliamları sürdürmeyi hedeflediğini ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

Bilal Bilici İYİ Parti’den istifa etme kararını duyurdu!
Fatih Portakal'dan Beklenmedik Görevden Alma İddiası: Kim Tehlike Altında?
Partilere verilen hazine yardımı kaldırılsın
Bahçeli bu kez neden “17-25 Aralık darbe girişimi”ne karşı?
CHP, asgari ücretliler ve emekliler için meydanlara çıkıyor