İrlanda, "İsrailli yasa dışı yerleşimlerle" yapılan ticareti yasaklamayı planlıyor

İrlanda, 2018'den beri askıda olan ve İsrailli yasa dışı yerleşimlerle ticareti yasaklamayı hedefleyen yasa tasarısının gözden geçirileceğini, tasarının anayasa ve AB hukuku ile uyumlu hale getirilmesi için gerekli değişikliklerin yapılacağını açıkladı.

İrlanda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri ile Savunma Bakanı Micheal Martin, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin işgal altındaki Filistin topraklarındaki "İsrail'in yasa dışı yerleşimleriyle" ilgili ticari ilişkiler konusunda izlenecek yaklaşımı değerlendirdiğini belirtti.

Martin, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) İsrail'in Filistin topraklarını işgalini hukuka aykırı ilan eden danışma görüşüne atıfta bulunarak, tüm devletlerin bu işgalin sürdürülmesine destek vermeme yükümlülüğü olduğunu vurguladı. UAD'nin kararına göre, devletlerin İsrail ile ilişkilerinde işgal altındaki Filistin toprakları ile İsrail'in kendi toprakları arasında ayrım yapmaları gerektiğini hatırlatan Martin, yasa dışı durumun devam etmesine yardımcı olan ticaret veya yatırımları engellemek için adımlar atmaları gerektiğini ifade etti.

Martin, ülkesinin bu danışma görüşünü memnuniyetle karşıladığını belirtti ve hükümetin, Başsavcı Rossa Fanning'in tavsiyeleri doğrultusunda yasa tasarısında değişiklik yaparak tasarıyı anayasa ve AB hukuku ile uyumlu hale getirmeye yönelik çalışmalar yapacağını duyurdu. Ayrıca, tasarının gözden geçirilmesi sürecinin hükümet, başsavcı, ilgili bakanlar ve tasarının sponsoru Senatör Frances Black ile istişare içinde yürütüleceğini söyledi.

Uluslararası ticaretin AB'nin yetki alanına girdiğini hatırlatan Martin, İrlanda'nın bugüne kadarki odağının AB düzeyinde bir adım atmak olduğunu belirtti. Ancak, AB içinde bu konuda ilerleme kaydedilememesi durumunda, AB hukukunun ulusal düzeyde harekete geçmeye olanak tanıyan maddelerine başvurabileceklerini ekledi. Bu doğrultuda hükümet, Filistin topraklarına odaklanacak ticari kısıtlamalar üzerinde durmaya kararlı.

Martin, bu yaklaşımın, Gazze ve Batı Şeria'daki şiddet ve insani krize karşı hükümetin genel tutumunun bir parçası olduğunu vurguladı. İrlanda, Gazze'de acil ateşkes, esirlerin serbest bırakılması ve insani yardımın artırılması çağrısında bulunmaya devam edeceğini belirtti. Ayrıca, AB üyesi devletleri UAD'nin danışma görüşünü değerlendirerek, AB-İsrail ilişkilerine yönelik gerekli önlemleri almaya teşvik etmeyi sürdüreceklerini de ekledi.

İrlanda’da 2018'de gündeme getirilen ve 6 yıldır askıda olan "İşgal Altındaki Topraklar Yasa Tasarısı", İrlanda'nın Filistin topraklarındaki İsrail yerleşim yerleriyle ticareti yasaklamayı hedefliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.