İrlanda, ''kürtaj hakkı’ için referanduma gidiyor

İrlanda’da kürtaj hakkının yasalaşması için yapılacak referandumun tarihi belli oldu. Anayasa değişikliği referandumu 25 Mayıs’ta yapılacak.DW Türkçe’nin haberine göre, İrlanda’da 2014 yılında yapılan değişiklikle,...

İrlanda’da kürtaj hakkının yasalaşması için yapılacak referandumun tarihi belli oldu. Anayasa değişikliği referandumu 25 Mayıs’ta yapılacak.

DW Türkçe’nin haberine göre, İrlanda’da 2014 yılında yapılan değişiklikle, hamile kadınların hayati tehlikesi söz konusu olduğu durumlarda kürtaja izin verilmesine olanak sağlanmıştı. Yürürlükteki yasalara göre, kürtaj yasağını ihlal edenlere 14 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Ülkede, tecavüz sonrasında da kürtaja izin verilmiyor.

İrlanda anayasasının ilgili maddesinde, annenin yanı sıra doğmamış çocukların da yaşama hakkı güvence altına alınıyor. Mayıs ayında yapılacak referandumda bu maddesin değiştirilmesi öngörülüyor. Değişiklik kabul edilirse, parlamentonun gebeliğin 12’nci haftasına kadar kürtajı yasallaştıran düzenlemeyi yapması mümkün olabilecek.

İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, bu yılın başında yaptığı açıklamada “Her yıl ülkenin çeşitli yerlerinden binlerce İrlandalı kadının kürtaj olmak için yurt dışına gittiğini biliyoruz. Çok sayıda kadının gebeliğe son vermek için postayla kürtaj hapı aldığını biliyoruz'' demişti. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu, kürtaj yasağının insan haklarına aykırı olduğu gerekçesiyle 2016 yılında İrlanda’yı eleştirerek, hükümetten bu konuda yeni düzenlemeler yapılmasını talep etmişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Iraklı ünlü TikTok fenomeni öldürüldü! Son dakika!
İspanyol sanatçılar ve aydınlar Filistin'e destek için Madrid'de bir araya geldi
ABD istihbaratı, Navalni'nin ölüm emrini Putin'in vermediğini tespit etti
Japonya, Fuji Dağı'ndaki turist sorununa çözüm arıyor: Fotoğraf noktalarına bariyer çekilecek
Bu Marka Maden Suyunu Sakın İçmeyin: İçinde Dışkı Tespit Edildi!