İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran: BDDK'nın son döviz düzenlemesini bankalar talep etti

Aran, yüzde 5'lik döviz pozisyonun son derece makul olduğunu belirtti

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun bankaların (BDDK) net döviz pozisyonunun öz kaynakları içindeki payına ilişkin üst sınırı yüzde 20'den yüzde 5'e çekmesini bankaların talep ettiğini söyledi. 

Hakan Aran,  Figopara tarafından düzenlenen etkinlikte açıklamalarda bulundu. Döviz pozisyonu limitlerindeki değişikliğin bankaları sanıldığı gibi zorlamadığını belirten Aran, şunları söyledi:

"Sadece limitin indiğini düşünüp de bankanın pozisyonunun yüzde 10 olduğunu değerlendirirseniz ve bankanın bu limite uymak için elindeki dövizin yarısını 9 Ocak’a kadar satması gerektiğini söylerseniz bu yanlış bir yorumlama olur. Hesaplama yönteminin değiştiğini ve artık o yüzde 10 oranının yüzde 2,5 olarak dikkate alınması gerektiğini düşündüğünüzde yüzde 5’lik limitin makul olduğunu ve herhangi bir zorlama olmadığını görüyorsunuz. O yüzden son kararın diğerleriyle çok bağı yok. Zaten bankalar bu hesaplama yöntemine geçilsin diye BDDK’dan talepte bulunmuştu. BDDK da o yönde geçiş kararını verdi"

"Yüzde 2'ye geriledi"

Bankaların elinde tuttukları döviz pozisyonlarının önemli bir kısmının kurun yükselmesi halinde döviz yükümlülüklerinden zarar etmemek için olduğunu altını çizen Aran, daha önce bu kısmın göz ardı edildiğini belirtti.

Yeni hesaplama yöntemiyle yabancı para kredilerinin döviz pozisyonu sayılmayacağını dolayısıyla bunu bankanın özkaynağına böldüklerinden yabancı para genel pozisyon oranının yüzde 10'dan 2'ye gerilediğini belirtti.

BDDK, bankaların net döviz pozisyonunun öz kaynakları içindeki payına ilişkin üst sınırı yüzde 20'den yüzde 5'e çekmişti. Cuma akşamı yayımlanan karar, 9 Ocak 2023'ten itibaren yürürlükte olacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Beşiktaş ile Galatasaray'ın eski sponsoru tam 563 milyon borç ile iflas etti
Almanya'da iflas krizi: Nisanda Almanya'da iflas başvuruları yüzde 28,5 arttı
Çikolata krizi sona eriyor: Kakao fiyatlarında ciddi bir düşüş yaşanıyor!
Promosyon alacaklar için Temmuz'a kadar beklemeye gerek yok! Tutarlar 20.000 TL'ye kadar çıkabilir
Tüm çalışanları ilgilendiriyor: Sözleşmenizde bu madde varsa dikkat!