İş Bulma Alanında Dikkat Çeken Meslekler! İşte En Fazla Eleman Alan Sektörler

İş gücü piyasasında tercih edilen meslekler değişiyor. Türkiye'de hizmet ve imalat sektörlerinde iş gücü ihtiyacı artarken, işverenler ara eleman bulmakta zorlanıyor ve bu çalışanlara yüksek maaşlar öneriliyor.

İŞKUR verilerine göre, son dönemde en fazla talep gören meslekler, üniversite mezunlarından ziyade ara elemanlardan oluşuyor. İmalat ve hizmet sektörlerinde nitelikli iş gücüne olan ihtiyaç azalırken, el becerisi gerektiren meslekler ön plana çıkıyor.

İmalat sanayi, 708 bin 551 açık iş pozisyonuyla öne çıkarken, 2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde toplam 1 milyon 793 bin 632 açık iş kaydedildi. Bu pozisyonların yüzde 99'u özel sektörde bulunuyor.

En çok talep edilen meslekler arasında turizm ve otelcilik elemanları ilk sırada yer alıyor. Yabancı turistlerin etkisiyle sektör hareketleniyor ve otellerde yoğun iş alımları yapılıyor. İkinci sırada silahsız özel güvenlik görevlisi bulunuyor; bu alanda hem kamu hem de özel sektörde önemli bir açık var. Servis elemanı (garson) ve reyon görevlisi de sıkça aranan diğer meslekler arasında.

Ağustos 2024 itibarıyla kayıtlı işsiz sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,68 azalarak 2 milyon 371 bin 977 kişi oldu. Kayıtlı işsizlerin yüzde 47,4'ü erkek, yüzde 52,6'sı kadınlardan oluşuyor. Ağustos ayında İŞKUR aracılığıyla 119 bin 336 kişi iş buldu. Ocak-Ağustos 2024 döneminde en fazla işe yerleştirme sanayi sektöründe gerçekleşti; en çok yerleştirme ise turizm, özel güvenlik ve reyon görevlisi alanlarında oldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.