İş Kanunu Çalışmaları: 32 Milyon İşçiyi İlgilendiren Güncellemeler

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu, 32 milyon çalışanı doğrudan etkileyen iş kanunlarında kapsamlı değişikliklere gidiyor. Ücret düzenlemelerinden esnek çalışma kurallarına kadar birçok konuda yapılacak düzenlemelerle çalışma hayatında önemli değişiklikler bekleniyor.

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu, iş kanunlarında değişiklik yaparak 32 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiren bir dizi düzenleme başlattı.

Hazal Ateş'in Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre, ücretten çalışma saatine, genel tatil ücretlerinden esnek çalışmaya kadar birçok konuda yeni düzenlemeler planlanıyor. Ücreti ödemeyenlere ve eksik yatıranlara daha sıkı cezalar getirilecek, ücretin günlük ya da maktu belirlenmesi konusunda netleştirmeler yapılacak.

Genel tatil ücreti ödememe durumlarına yönelik cezaların netleştirilmesi ve mevcut esnek çalışma düzenlemelerinin etkinleştirilmesi planlanıyor. Ayrıca, çocuk çalışanlara yönelik mevzuat da düzenlenecek.

Türk İş Kanunu Hazırlık Toplantısı'nda, Anayasa hükümleri haricinde 20 farklı kanundaki çalışma hayatındaki mevzuat dağınıklığının giderileceği belirtildi. İş Kanunu (2003), 1952 tarihli Basın İş Kanunu ve 1967 tarihli Deniz İş Kanunu'nda değişiklik yapılacak.

Farklı yasalarda yer alan düzenlemelerin tek bir temel Türk İş Kanunu ile bütünleştirilmesi hedefleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu hazırlıklar kapsamında işçi ve işveren görüşlerini alıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca hazırlanan 4 senelik stratejik planda, ücretin eksik yatırılması veya ödenmemesine yönelik yaptırımların yeniden düzenleneceği belirtiliyor. Planda, ücretin ödenmemesinde kast unsurunun aranması konusunun caydırıcılık açısından azaldığına dikkat çekiliyor.

Stratejik plandaki bazı tespitler şu şekilde:

Mevcut kanunda ücretin günlük ya da maktu belirlenmesine dair düzenleme bulunmaması nedeniyle, 28, 29, 30, 31 gün süren aylarda ücretin nasıl belirleneceği konusunda farklı uygulamalar ortaya çıkıyor.


YILLIK ÜCRETLİ İZİN HÜKÜMLERİ YENİDEN DÜZENLENECEK

Çalışma sürelerinin belgelendirilmemesine yönelik idari para cezası olmaması, çalışanların haklarının belirlenmesini ve ihtilafların çözülmesini zorlaştırıyor. Genel tatil ücreti ödenmemesi durumunda idari para cezası belirtilmediği için sorunlar yaşanıyor. Yıllık ücretli izin hükümleri yeniden düzenlenecek.

İş Kanunu kapsamında olmayan çocuk çalışanlarla ilgili mevzuat düzenlemesi yapılacak. İş Kanunu'nda iş sözleşmesinin sendikal nedenle feshedilip edilmediğini belirleyen bir ölçüt bulunmuyor. Sendikal nedenle feshin geçersizliğinin ispatını kolaylaştırmak için mevzuatta düzenleme yapılacak.

Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı sendikaların üye sayısına ilişkin tebliğe göre, Türkiye genelinde 2023'ün ocak ayında 2 milyon 330 bin 98 olan sendikalı işçi sayısı, 2 milyon 495 bin 423'e yükseldi. Buna göre, 16 milyon 395 bin 275 işçiden yüzde 15,22'sine denk gelen 2 milyon 495 bin 423'ünün herhangi bir işçi sendikasına üyeliği bulunuyor. Geçen senenin ocak ayına göre sendikalı işçi sayısı 165 bin 325 kişi (yüzde 0,8) arttı.

Toplam 20 iş kolu içinde en fazla işçinin yer aldığı sektör, 4 milyon 222 bin 728 işçiyle "ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlar" oldu. Bu sektörü 1 milyon 976 bin 475 işçiyle "metal" ve 1 milyon 670 bin 363 işçiyle "inşaat" sektörü takip etti. Hizmet-İş Sendikası, 301 bin 456 üyesiyle tüm işçi sendikaları arasında birinci sırada yer aldı, onu 282 bin 715 üyeyle Türk Metal Sendikası ve 203 bin 424 üyeyle Öz Sağlık-İş Sendikası izledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.