İşçi Konfederasyonları Asgari Ücret İçin Mitinglere Hazırlanıyor: 'Geçinemiyoruz!'

İşçi konfederasyonları, asgari ücrete ara zam talebiyle “Geçinemiyoruz” mitingleri düzenlemeye hazırlanıyor. Türk-İş, 20 Ağustos'ta 81 ilde basın açıklamaları yapacak; DİSK ise Çerkezköy ve Zonguldak'ta mitingler gerçekleştirecek.

İşçi konfederasyonları, artan yaşam maliyetleri ve geçim zorlukları nedeniyle asgari ücrete ara zam talebiyle "Geçinemiyoruz" temalı mitingler düzenlemeye hazırlanıyor. Türk-İş, 20 Ağustos'ta 81 ilde basın açıklamaları yapacakken, DİSK de Çerkezköy ve Zonguldak'ta mitingler gerçekleştirecek.

İşçi konfederasyonları, asgari ücrete ara zam talebiyle "Geçinemiyoruz" temalı mitingler düzenlemeye hazırlanıyor. 

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Adana’da gerçekleştirdiği ilk bölge toplantısının ardından, 20 Ağustos'ta 81 ilde basın açıklamaları yapacak. Ayrıca, 26 Ağustos'ta Çerkezköy ve 3 Eylül'de Zonguldak'ta mitingler düzenlenecek. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ise miting hazırlıklarını sürdürüyor ve programını önümüzdeki günlerde açıklaması bekleniyor.

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Cumhuriyet gazetesinden Mustafa Çakır'a yaptığı açıklamada, "Sesimizi daha etkili bir biçimde duyurma programı yapıyoruz. Emekçiler ve emekliler çok zor durumda. Asgari ücrette artış için yılbaşını beklemek yanlış. Hemen ara zam yapılmalı ve asgari ücret güncellenmeli" dedi.

Görgün, asgari ücretlilerin büyük bir kısmının sendikasız olduğunu belirtirken, sendikalı binlerce işçinin de asgari ücretin biraz üzerinde, yani 20-22 bin lira civarında kazandıklarını vurguladı. Asgari ücretin ne kadar olması gerektiği konusunda ise şu görüşleri paylaştı: 

"İnsanların geçim standartları için gerekli olan ücretin kriterleri bellidir ve ILO normları ile belirlenmiştir. Bir işçinin ailesiyle birlikte geçinebilmesi için gereken ücret hesaplanmalıdır. Artış yapılırken enflasyon nedeniyle yaşanan kayıplar göz önünde bulundurulmalı. Ayrıca, ulusal gelirdeki artıştan işçilere pay verilmelidir. Vergi kayıplarının da giderilmesi gerekiyor; çünkü işçiler üçüncü aydan itibaren daha yüksek vergi dilimlerine geçiyor. Ücretlerdeki vergi kesintileri oldukça fazla. Vergi kayıplarının düzenlenmesi, temel tüketim maddelerindeki KDV ve ÖTV'nin sıfırlanması ve fiyat artışlarının kontrol altına alınması gerekmektedir."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.