'IŞİD, ABD silahlarıyla yüklü!'

Uluslararası Af Örgütü (AI), Pazartesi günü yayınladığı 44 sayfalık raporunda, IŞİD'e giden silahların menşeini açıkladı.CNN'den Zachary Cohen'in haberine göre raporda, örgütün cephaneliklerinin önemli bir bölümünün,...

Uluslararası Af Örgütü (AI), Pazartesi günü yayınladığı 44 sayfalık raporunda, IŞİD'e giden silahların menşeini açıkladı.

CNN'den Zachary Cohen'in haberine göre raporda, örgütün cephaneliklerinin önemli bir bölümünün, ABD'nin desteklediği "muhalif" gruplar ve müttefiği Irak askerinden devşirilen ABD menşeili silahlar olduğu vurgulandı.

ABD Başkanı Barack Obama, Pazar günü yaptığı bir konuşmada; "Kullandığımız strateji - hava saldırısı ve ABD Özel Kuvvetleri ile kendi ülkelerinin kontrolünü yeniden kazanmak için mücadele eden yerel güçlerle çalışmak, daha sürdürülebilir bir zafer elde edecek ve yabancı topraklarda ölmek için Amerikalıların yeni nesilini denizaşırı göndermesi gerekmez" demişti.

Raporun içeriği, Obama'nın vurgusuyla örtüşürken, ilgili yerel güçlerin IŞİD'in esas silah kaynağı olduğu belirtildi.

Irak ve Suriye'de çekilen binlerce görüntünün incelenmesi sonucunda, IŞİD'in cephaneliğinin önemli bölümünün Irak askeri kaynaklarından yağmalanan teçhizatlar olduğu görüldü.

Örgütün ayrıca, Türkiye ve Körfez ülkelerinden silah satın aldığı bildirildi.

25 ülkede üretilen IŞİD teçhizatlarının, tanktan füze savara dek çok sayıda tür içerdiği belirtildi.

AI, örgütün elde ettiği silah birikiminden Irak ve bölgede sorumsuzca yapılan silah transferlerini, ABD destekli silahlı örgütlerin çoklu başarısızlıklarını sorumlu tuttu.

Rapora göre IŞİD'in en sık kullandığı askeri teçhizat; ABD Ordusu menşeili M-16'lar, Rus yapımı kalaşnikoflar ve Çin, Almanya, Belçika ve Hırvatistan'da üretilen silahlar.

Kaynak: Sol

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Gazinin Beklenen Onuru: 100 Yaşındaki Jack Milton Mezuniyet Kepini Sonunda Aldı!
Kerem Şalom Sınır Kapısı'na Yapılan Havan Topu Saldırısında İsrailliler Öldü
Hizbullah, İsrail'in Kiryat Şmona'sına İran Yapımı Füzelerle Saldırdı: Yaralılar Var
Madonna, Copacabana Plajında Unutulmaz Konser Verdi
Japonya, Yendeki Değer Kaybıyla Turist Akınına Uğruyor