IŞİD’in öksüz bıraktığı Türk çocukları

IŞİD saflarında ölen bazı terör örgütü mensuplarının aileleri Irak ve Suriye’de kaldı. Suriye’de ve Irak’ta kalan ailelerin hikayelerini BBC’den Selin Girit yazdı.

ABC/Haber Merkezi-Ayça Erişkin
Türkiye’den Irak ve Suriye’ye geçerek terör örgütü IŞİD saflarında ölen terör örgütü mensuplarının ailelerinin bazıları Türkiye’de kalırken bazıları Irak ve Suriye’de kaldı. Yetkililer geride bırakılan yüzlerce öksüz çocuk ve kadınlar ile ne yapacaklarını belirlemekte güçlük çektiği belirtildi. Öksüz kalan çocuk ve kadınların hikayelerini BBC ’den Selin Girit yazdı. Bağdat’da bulunan öksüzler yurdunda kalan 12 ve 9 yaşındaki çocukların hikayesini akrabası Ümmügülsüm anlattı.

Çocukların gidecek hiçbir yerlerinin olmadığını ve onlara yardım edebilecek aile üyesininde bulunmadığını söyleyen Ümmügülsüm, "2 kız çocuğu 9 ve 12 yaşında Bağdat’daki yetimhanede kalmaktadır. Şimdi Türkiye’ye gönderilmeyi bekliyorlar." dedi. IŞİD’e katılan bir başka terör örgütü mensubu ise 7 yaşındaki erkek çocuğunu annesinin yanından alarak Irak’a götürüldüğünü ve 4 ay süren diplomatik çabalar sonucunda annesine kavuşabildiğini anlatan Ümmügülsüm, "Onun annesine kavuştuğu için mutluyuz. O çocuktu. Ama bizde kendi kızlarımıza kavuşmak istiyoruz. Bizim kızlarımızda hala çocuk. Neden eve getirilmediler. Irak yetimhanesinin yetkilileri tarafından verilen bilgiye göre 15 diğer Türk çocuğunun ailelerine gönderilmesi için süreç başladı.

Kuzeninin hiç silah tutmadığını iddia eden Fadime ise, Türk yetkililerini yeğeninin kocasının Suriye’ye geçme planları hakkında uyardığını belirtti. Yetkililere yeğenininin kocasının, yeğenini ve çocuklarını kaçırdığını söyleyen Fadime, "Onları Türk sınırında durdurdular ve geri gönderdiler. Ama birkaç hafta sonra onlar tekrar sınırdaydı ve bu sefer Suriyeye girmeyi başardılar. İşte Türkiye’den Suriye’ye gitmek bu kadar kolaydı. Bizim çocuklarımızın Suriye’ye gitmesi markete gitmek kadar kolaydı. Şimdi duvarlar kuruldu. Ama neden bundan önce o insanların gitmesine izin verildi?" diye konuştu. Fadime "Erkeklerin yargılanması gerektiğini savunurken kadın ve çocukların masum olduğunu iddia ederek, "Eğer anneleri gözlerinin önünde idam edilirlerse bu çocuklara ne olacak? Onlar babaları tarafından suçlandılar. Uyku uyayamaz olduk. Acı çekiyoruz ve korkuyoruz." şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Arap ülkeleri, Gazze'de ateşkes çağrısında bulundu
Hizbullah'ın bildirdiğine göre, Lübnan sınırındaki bir İsrail yerleşim yeri hedef alındı
Turistler bölge sakinlerini bıktırdı! Fuji Dağı'nın noktasına bariyer çekilecek
Ariston ve Bosch'un Rusya Operasyonları Devredildi!
İsrailliler Netanyahu'nun istifası için sokaklara indi