IŞİD'in Palmira'ya verdiği zararın boyutları açıklandı

UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan Palmira 2015’in mayıs ayında IŞİD’in eline geçmiş, örgüt kentte ciddi bir tahribata girişmişti. 2015 sonlarında Suriye ordusu, Rusya’nın hava desteğiyle Palmira’yı almak...

UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan Palmira 2015’in mayıs ayında IŞİD’in eline geçmiş, örgüt kentte ciddi bir tahribata girişmişti. 2015 sonlarında Suriye ordusu, Rusya’nın hava desteğiyle Palmira’yı almak için operasyon düzenlemiş, 2016’nın mart ayında kent yeniden Suriye ordusunun kontrolüne girmişti.

Arkeofili’nin haberine göre, 24-26 Nisan tarihlerinde kenti ziyaret eden UNESCO ekibinin ön raporunda büstlerin, mezarların ve anıtların çoğunun yıkılıp parçalandığı belirtildi. Ekip ayrıca çok sayıda eserin de kaçırıldığını kaydetti.

IŞİD tarafından yerleştirilen mayınlardan ötürü meşhur zafer takını uzaktan gözlemek zorunda kalan uzmanlar, tahrip edilen eserlerin tasnifi ve restorasyonla ilgili çalışmanın da başlatıldığını belirtti.

Kapsamlı rapor, UNESCO Dünya Kültür Mirası Komitesi’nin temmuz ayında İstanbul’da yapacağı toplantıda kamuoyuna açıklanacak.

Suriye ordusu, IŞİD tarafından kente yerleştirilmiş en az 150 mayın bulduğunu açıklamıştı. Ancak bölgede halen tespit edilememiş mayınlar olduğu düşünülüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri

Taraklı'daki 508 Yıllık Yunus Paşa Camii: Osmanlı'nın İzinde
Erdemli'de Tömük Atölyesinde Kadınlar ve Çocuklar İçin Ücretsiz Bağlama Kursu
'Ölümlü Dünya 2' Netflix'e geliyor
"Adana Olgunlaşma Enstitüsü'nde Sanatın İzleri: Rölyef, Hat, Tezhip ve Resim Bir Arada"
Titanik'teki meşhur kapı öyle bir fiyata satıldı ki duyanlar şaştı kaldı!