IŞİD'in Türkiye'deki Karanlık Yüzü: Kilise Saldırısının Ardındaki Gerçekler

İstanbul Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi, 28 Ocak 2024 tarihinde IŞİD’çi iki terörist tarafından basıldı. Saldırıda bir yurttaş hayatını kaybetti, saldırganlar yakalandı.

İstanbul’un Sarıyer ilçesinde bulunan Santa Maria Kilisesi, 28 Ocak 2024 tarihinde IŞİD mensubu iki terörist tarafından basıldı. Saldırı sırasında Polonya Başkonsolosu Witold Maciej Lesniak’ın eşi ve çocuklarıyla birlikte kilisede bulunduğu öğrenildi. Olayda Tuncer Cihan adlı bir yurttaş hayatını kaybetti.

SALDIRGANLAR YAKALANDI


Saldırganlardan David Tanduev, Cihan’ı öldürdü. Diğer saldırgan Amırjon Kholikov ise Türkiye’de ikamet izni sahibi olduğu öğrenildi. Saldırganlar, olaydan kısa bir süre sonra saklandıkları evde yakalandı. Her iki terörist de IŞİD bağlantılı olarak suçlandıkları 43 sanık arasında yer alıyor.

BÜYÜK DİKKATSİZLİK İDDİANAMEDE YER ALDI


İddianamede, saldırının öncesinde yaşanan dikkatsizlikler dikkat çekiyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, IŞİD’e yönelik gerçekleştirdiği operasyonlar sırasında 5 Temmuz 2023’te bazı adreslere baskın düzenledi ve bu baskında Tanduev de gözaltına alındı. Ancak, gözaltından sonra serbest bırakıldığı anlaşılmaktadır. Kholikov'un da operasyon sırasında bilindiği görülüyor.

KURAN ÖĞRENMEK İÇİN TÜRKİYE’YE GELDİ


Saldırganlardan biri olan Hikmatov, Kuran öğrenmek amacıyla Türkiye’ye geldiğini ifade ediyor. Edirne Geri Gönderme Merkezi’nde tanıştığı Abdurrahman isimli kişi, onu İstanbul’daki IŞİD bağlantılı bir medreseye yönlendirdi. Medresede, IŞİD eğitimi aldığını ve Tanduev ile Kholikov’un da burada eğitim gördüğünü belirtiyor.

MEDRESEDEKİ KOŞULLAR İFADEDE ANLATILDI


Hikmatov, medresenin üç katlı olduğunu ve burada yaklaşık 20 çocuğun eğitim aldığını vurguluyor. Kholikov’un bu medresede kalmış olduğunu ifade eden Hikmatov, medresedeki yaşam koşullarının zorluğuna ve IŞİD’in genç bireyler üzerindeki etkisine dikkat çekiyor.

İZLERİ KÜRESEL TERÖRİZM İÇİN ÇİZİYOR


Edirne Geri Gönderme Merkezi’nde tanıştığı Abdurrahman, serbest bırakıldıktan sonra Moritanya’da bombalı bir saldırı gerçekleştirmiştir. Bu durum, IŞİD’in Türkiye ve diğer ülkelerdeki varlığına ilişkin önemli bir örnek sunmaktadır. Saldırının ardından açılan davanın, Türkiye'nin ulusal güvenliği açısından büyük öneme sahip olduğu belirtiliyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.