Isınmak İçin Alternatif Yöntemler: Kömür ve Sobaya Şok Zam Geldi!

Elektrik ve doğalgaz zamlarının ardından kömür, odun ve soba fiyatları da yükseldi. Dar gelirli vatandaşlar, ısınmak için alternatif çözümlere yönelmek zorunda kaldı.

Elektrik ve doğalgaza yapılan zammın ardından kömür, odun ve soba fiyatlarına da ciddi artışlar geldi. Kömür Satıcıları Derneği Başkanı Mustafa Düzyol, vatandaşların doğalgazdan kömüre, kömürden ise battaniyeye geçmeye başladığını belirtti.

ZAM ORANLARI VE ETKİLERİ

Yaz aylarında doğalgaz ve elektriğe yapılan yüzde 38'lik zamın ardından, odun, kömür ve soba fiyatları da yüzde 30-40 oranında zamlandı. İstanbul'da yapılan bir araştırmaya göre, birçok insan evini istediği gibi ısıtamıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yoksul kesimde ısınamayanların oranı 2023 itibarıyla yüzde 43.2'ye yükseldi.

ISINMA SORUNLARI

Yurttaşlar, sızdıran çatı, nemli duvarlar ve çürümüş pencere çerçeveleri nedeniyle evlerini ısıtmakta büyük zorluklar yaşıyor. Geçen yıl tonu 5 bin lira olan kömür, bu yıl 6 bin 500 liraya, soba fiyatları ise 6 bin lira yerine 8 bin 500 lira olarak belirlendi.

DAR GELİRLİLERİN SORUNU

Dar gelirli vatandaşlar, kömür almakta bile zorlandıklarını dile getiriyor. İzmir Kömür Satıcıları Derneği Başkanı Mustafa Düzyol, "İnsanlar doğalgazdan kömüre, kömürden de battaniyeye geçiyor çünkü bir ton kömür parası veremiyor, torbayla alıyor" ifadelerini kullanarak durumu özetledi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.